Ana SayfaHaberlerDünyaPentagon: Rusya Ukrayna’ya müdahaleyi meşrulaştırmak için sahte video üretecek

Pentagon: Rusya Ukrayna’ya müdahaleyi meşrulaştırmak için sahte video üretecek

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Kirby, Rusya’nın ‘yanıltma operasyonu’ videosu hazırlayarak Ukrayna müdahalesine zemin elde etmeye çalıştığına dair istihbarat aldıklarını açıkladı. New York Times, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, çekilmesi planlanan videoda Ukrayna’nın Türkiye’den temin ettiği SİHA’ların da yer alabileceği iddiasını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye gerekçe göstermek üzere sahte bir saldırı videosu hazırlayabileceğine dair ellerinde bilgi olduğunu açıkladı.

Günlük basın toplantısında Kirby, daha önce Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmek üzere “yanıltma operasyonu” yapma hazırlığında olduğuna dair istihbarat bilgisini paylaştıklarını hatırlattı.

Kirby, “Bu konuda bir seçenek olarak Rus hükümetinin Ukrayna ordusuna veya istihbaratına atfetmek üzere Rusya’nın topraklarına ya da Ruslara yönelik bir saldırı düzenleyerek bunu atacakları adımların bir parçası haline getireceğini düşünüyoruz. Rusya’nın cesetlerin, ağlama rolü yapan insanların, yıkık binaların görsellerinin de olduğu, Ukrayna askerlerinin elinde Batı menşeli ekipmanların olduğu ve hatta Batı’nın sağladığı silahların da olduğu son derece şiddet içerikli bir video hazırlayabileceğine inanıyoruz.” dedi.

New York Times de yetkililere dayandırdığı haberinde, Rusya’nın üreteceği sahte videoda, Ukrayna askeri birimlerinin Rusya topraklarını ya da Ukrayna’nın doğusunda Rusça konuşan insanları hedef aldığı gerçekdışı saldırı sahneleri yer alacağı iddiasını duyurdu.

Habere göre, videodaki görüntülerle Ukrayna aleyhinde soykırımcılık suçlaması yapılacak ve böylelikle Rusya’nın Ukrayna’ya harekâtına veya Donbass bölgesindeki Rusya’ya yakın grupların Rusya’yı askeri müdahaleye çağırmasına olanak sağlanacak.

ABD’li yetkililer, bir patlamanın ardından sahnelenen, ceset saçan görüntülerin grafik görüntüleri ve tahrip edilen yerlerin görüntüleri için planlarla birlikte videonun ayrıntılı olmasının amaçlandığını söyledi. Videonun ayrıca sahte Ukrayna askeri teçhizatı, Türkiye yapımı insansız hava araçları ve Rusça konuşan yas tutan aktörleri içerecek şekilde ayarlandığını söylediler.

- Advertisment -