Ana SayfaHaberlerDünyaPeru’da gösteriler devam ediyor, dün 17 gösterici öldürüldü

Peru’da gösteriler devam ediyor, dün 17 gösterici öldürüldü

Dün (9 Ocak) Peru’da düzenlenen gösterilerde polis 17 göstericiyi öldürdü. Perulular, görevden alınan ve tutuklanan eski devlet başkanı Castillo için 15 Aralık’tan bu yana gösteri düzenliyor, yeni devlet Başkanı Boularte’nin istifa etmesini ve seçimlerin yenilenmesini talep ediyor.

Güney Amerika ülkesi Peru’deki kriz, Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun devlet televizyonuna çıkarak çoğunluğunu muhalefetin oluşturduğu Kongre’yi feshedeceğini ve “özel acil durum hükümeti” kuracağını açıklamasıyla başlamıştı. Castillo, aynı yayında olağanüstü hal ilan ettiğini de duyurmuştu. Ancak parlamento ondan hızlı davranarak toplanmış, Castillo’yu azletme kararı almıştı.

Azlin ardından Anayasa Mahkemesi Castillo’yu “darbe girişimiyle” suçlamış, ülkenin polis ve diğer güvenlik birimleri de arka arkaya açıklamalar yayımlayarak anayasal düzene sadık olduklarını açıklamıştı.

Böylece Castillo meclisi feshedememiş, meclis oylamasıyla görevden azledilmişti. Başkan Yardımcısı Dina Boularte azlin ardından yeni devlet başkanı olarak göreve başlamış, Castillo ise anayasal düzeni yıkmak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Castillo destekçileri Boularte’nin başkan olmasına tepki göstermek ve erken seçim talep etmek amacıyla sokağa çıkmış, Peru’nun yeni Devlet Başkanı Dina Boularte buna karşılık ülkede 30 gün boyunca OHAL ilan edildiğini; eylem yapma, toplantı ve yürüyüşe katılma haklarının askıya alındığını; polisin mahkeme kararı olmadan evlerde arama yapabileceğini ve gece sokağa çıkma yasağı ilan edebileceğini açıklamıştı.

Devam eden gösterilerde dün 17 kişi öldürüldü.

- Advertisment -