Ana SayfaHaberlerMahmur'da Peşmerge ile Irak ordusu çatıştı

Mahmur’da Peşmerge ile Irak ordusu çatıştı

Musul’a bağlı Mahmur’da peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında çıkan çatışmada bir peşmerge hayatını kaybetti. Üç peşmerge ise yaralandı.

Rudaw’ın haberine göre; çatışmalar, Mahmur kampının doğusunda boşaltılan üç askeri noktayla ilgili çıkan anlaşmazlık nedeniyle çıktı.

Habere konuşan peşmerge güçleri yetkilisi Xazi Faysal şunları söyledi:

“Mahmur kampı yetkilileri, Irak ordusundan kendilerini kampa yapılacak Türk saldırısından korumalarını talep etti. Irak ordusu yetkilileri ise kampı korumak için bu üç noktanın kendilerine teslim edilmesi gerektiğini söylediler. Ancak Ortak Operasyon Anlaşmasına göre söz konusu üç mevzi peşmerge güçlerinin hakimiyet alanına girdiği için peşmerge burayı geri almak istedi.”

Ne olmuştu?

23 Mayıs’ta Irak resmi heyeti, Mahmur kampını ziyaret ederek kampı yönetenlere dört şart sunmuştu.

Heyet, kampın etrafının tel örgülerle kapatılması ve güvenliğin Irak ordusu ile polis tarafından sağlanması, kampın giriş ve çıkışının tek yol üzerinden sağlanması, yolların beton bariyerle kapatılması ve yerel polisin kampa geri dönmesi şeklinde dört şart sunmuştu. Kamp yönetimine cevap vermeleri için üç saat süre verilmişti. Kamptakiler ise ablukaya karşı gösteri düzenlemiş, bir sonuç elde edilememişti.

PKK, 19 Ekim’de Mahmur kampından çekildiğini duyurmuştu. 20 Ekim’de ise kampın girişi ve Karacok Dağı’ndaki PKK’nın elindeki bazı noktalar da Irak ordusuna terk edildi.

PKK’dan Mahmur’da askeri güçlerinin kalmadığı, kampta sivillerin olduğu ve bombalanmaması gerektiği açıklaması yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hava harekatları sonucu, PKK bir yılı aşkın süredir kontrol noktalarını kullanamıyor.

- Advertisment -