Ana SayfaHaberlerPolisin Ferhat Encü'ye tokat atmasının protesto edildiği eylemde Mithat Sancar ve vekiller...

Polisin Ferhat Encü’ye tokat atmasının protesto edildiği eylemde Mithat Sancar ve vekiller ablukaya alındı, Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu tepki gösterdi

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü'ye dün (18 Aralık) bir polis memuru tarafından tokat atılmasını protesto etmek için bugün Kadıköy'de düzenlenen eyleme katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP'li vekiller polis ablukasına alındı. Kılıçdaroğlu: "Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez!”, Davutoğlu: "Bir siyasi parti genel başkanına karşı polis ablukası kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'a yapılan engelleme hukuksuzdur."

Hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için dün (18 Aralık) İstanbul Kadıköy’de yapılan yürüyüş esnasında HDP İstanbul Eş Başkanı Ferhat Encü ile bir polis memuru tartışmış, polis memuru Encü’ye tokat atmıştı. Olayda Encü’nün de olduğu 69 kişi gözaltına alınmıştı.

Bugün (19 Aralık), aralarında HDP eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın da bulunduğu HDP’li grup yaşananları protesto etmek için Kadıköy’de toplandı.

Grubun yapmayı planladığı açıklama öncesi polis, ilçe binası ve çevresini zırhlı araçlarla kapatırken, eylem Kadıköy Kaymakamlığı’nın “yasak kararı” gerekçesiyle engellendi.

İlçe binası önüne gelen HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, eylemde bulunanlar tarafından alkış, zılgıt ve sloganlarla karşılandı.

Polisin kalkanlarla çevreleyerek ablukaya aldığı ilçe binası önünde sık sık “Ferhat Encü onurumuzdur”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Polis, atılan sloganların ardından toplanan gruba biber gazı sıktı. Bu esnada darp edilerek alandan uzaklaştırılan gazetecilerin de çekim yapması engellendi. Yaklaşık 35 kişi polisler tarafından gözaltına alındı.

Mithat Sancar ve HDP milletvekilleri Garo Paylan ile Sezai Temelli de polis ablukası altına alındı.

Sancar: Korkunun bir göstergesi

Polis engeline abluka altındayken tepki gösteren Mithat Sancar, “Korkunun bir göstergesi” ifadesini kullandı.

Sezai Temelli de hukuksuzluğa hukuksuzluk eklendiğini vurgulayarak, “Suçlarını örtbas etmeye çalışıyorlar ama bütün suçlarıyla bugün burada teşhir olmuş durumdalar” dedi.

Polis ablukasının kaldırılmasından sonra dan sonra HDP eş genel başkanları ve beraberindeki heyet ilçe binasına girdi.

Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu’ndan tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olaylara Twitter’dan tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Hiçbir siyasi partinin genel başkanı, hiçbir şart altında, talimat üzerine polis ablukasıyla muhatap edilemez! HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yönelik bu ayıbı kınıyorum” dedi.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ise paylaştığı tweet’te şu ifadelere yer verdi:

“Demokrasi tatile mi çıktı? Bir siyasi parti genel başkanına karşı polis ablukası kabul edilemez. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’a yapılan engelleme hukuksuzdur. Ankara’da HDP’ye heyet göndermek, İstanbul’da bu hukuksuzluğu yapmak iki yüzlü siyasetin son örneğidir.”

- Advertisment -