Ana SayfaHaberlerÇavuşoğlu: Rus bombardımanı 16 sivili öldürdü

Çavuşoğlu: Rus bombardımanı 16 sivili öldürdü

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı’nda ‘AB ve Mülteci Krizi’ başlıklı panelde konuştu. Çavuşoğlu, son bir haftada Suriye’nin Halep bölgesinden gelen binlerce sığınmacının nedeninin Rus hava saldırıları olduğunu söyledi.

 

Bir gün önce Münih’te alınan ‘saldırıların bir hafta içinde durdurulması’ kararına rağmen sadece Cuma sabahı Suriye’de Rus hava saldırılarında 16 sivilin öldüğünü söyleyen Dışişleri Bakanı, "Okulları ve hastaneleri de vuruyorlar" dedi.

 

Oturuma, İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, Alman Devlet Bakanı Peter Altmeier ve Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü Lacy Swing de katıldı.

2 buçuk milyon Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye’nin son haftada sınır kapılarının neden kapatıldığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, kapıların kapatılmadığını, on bine yakın Suriyelinin Türkiye’ye alındığını, güvenlik sebebiyle yeni tedbirler alınarak sınırın diğer tarafında kamplar kurulduğunu söyledi:

“Sınırın diğer tarafında geçici olarak kaldıkları yer güvenli. İhtiyaçlarını karşılıyoruz. Ama gelmek isteyenleri kabul ediyoruz, sınırları tamamen kapatmadık. Yeniden yerleştirmeleri gerekiyor, yeni kamplar inşa ediyoruz.”

 

Çavuşoğlu, göç sorununa çözüm bulmak için sorunun köklerine inmek gerektiğini, kan akışı durmadıkça daha fazla mültecinin yola çıkacağını söyledi. Bir kez daha Rusya’yı işaret eden Çavuşoğlu, “Bu insanlar evlerini neden terk etti? Bütün bu teröristlere ve gaddar rejime rağmen beş yıl orada kaldılar. Bugün ise Rus bombardımanı sebebiyle evlerini terk ettiler” diye konuştu.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -