Ana SayfaManşetDavutoğlu: Mısır’la derhal görüşülmeli

Davutoğlu: Mısır’la derhal görüşülmeli

Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu parti genel merkezinde ağırladı. Doğu Akdeniz için “Ben Mısır’daki darbeye karşı çıktım. Hâlâ karşı çıkıyorum. Ama şu anda da söylüyorum: Bütün siyasi ihtilaflar bir paranteze alınıp Mısır’la derhal Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge görüşmeleri doğrudan ve dolaylı başlatılmalıdır” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bugün partisinin genel merkezine ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ağırladı.

Yaklaşık iki saat süren görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu ile birlikte kameralar karşısına geçen Davutoğlu Doğu Akdeniz kriziyle ilgili sorulara da cevap verdi.

“Türkiye’ye destek veren bir tek Azerbaycan kaldı”

“Türkiye’nin politikası ne kadar haklıysa, yürütülen diplomasi de o kadar yanlıştır” diyen Davutoğlu şunları söyledi:

“Dış politikada bütün eylemlerin bir anlamı var. Maalesef Türkiye Cumhuriyeti  öyle bir diplomatik denklem içinde kaldı ki bize destek veren bir tek Azerbaycan kaldı. Azerbaycan dışında Türkiye’ye açık destek beyan eden bir tek ülke yok. Bu büyük bir diplomatik zaaftır. Hiçbir zaman Doğu Akdeniz’de ve Ege’de böylesine bir yalnızlık tablosuyla karşı karşıya kalmadık.”

“Mısır’la görüşülmeli”

Mısır ile Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge görüşmelerinin doğrudan veya dolaylı yoldan başlatılması gerektiğini savunan Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yle Doğu Akdeniz’de çıkarı en çok aynı olan ülke Mısır’dır. Ben Mısır’daki darbeye karşı çıktım. Hâlâ karşı çıkıyorum. Ama şu anda da söylüyorum: Bütün siyasi ihtilaflar bir paranteze alınıp Mısır’la derhal Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge görüşmeleri doğrudan ve dolaylı başlatılmalıdır. Çünkü Mısır Afrika’nın en uzun sahiline sahip ülkesidir Doğu Akdeniz’de, biz de Asya’nın. Kıbrıs’a dönük olarak anlaşmaların ihlaline yol açan her türlü eylem karşısında Kıbrıs’ta gerekli adımlar atılmalıdır. Amerikan Dışişleri Bakanı bayrak gösterircesine Rum kesimine inip Türkiye’ye bunun bilgisini verme nezaketi  bile göstermeksizin Ada’dan ayrılmışsa bu bir pozisyondur. Hiçbir zaman Kıbrıs’ta böylesine Türk diplomasisinin daraldığı bir pozisyon oluşmamıştır.”

Demirtaş’a: Demokrasiye inanmış herkesle görüşmeyi doğru görürüm

Davutoğlu, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “şu yaşadığımız derin trajediden çıkmak için demokrasi ilkeleri etrafında yan yana gelinip konuşulması, halkın özgür yarınları için, huzuru ve refahı için kesinlikle katkı sağlayıcı olacaktır” sözlerine de yanıt verdi.

Sözcü gazetesinden Müslüm Evci’ye konuşan Davutoğlu “Demirtaş’ın ‘Davutoğlu ile yan yana gelip konuşmamız Türkiye’de özgürlükler için faydalı olacaktır” sözlerini okudum. Prensip olarak Türkiye’de demokrasiye inanmış, terörle arasına mesafe koymayı başarmış herkes ile görüşmeyi bu ülkenin geleceği açısından doğru görürüm. Bu bağlamda geçmişte de sert siyasi mücadelede bulunduğumuz liderler ile de bir araya gelmekten hiç çekinmedim” dedi.

- Advertisment -