Ana SayfaHaberlerErdoğan: AYM yerindelik denetimi yapamaz

Erdoğan: AYM yerindelik denetimi yapamaz

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile düzenlediği ortak basın toplantısında Anayasa Mehkemesi'nin hak ihlâli gerekçesiyle Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanmasına karar vermesi hakkında da şunları söyledi:

 

"Anayasa’yı gözetmek benim de asli görevlerimden bir tanesidir. Bu çerçevede ben görüşlerimi açıkladım. Ama tekrar ediyorum. Anayasa mahkemesi bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz. Anayasa mahkemesi bu olayda kendini birincil mahkemenim yerine koymuştur. Yargıtay gibi bu konuda inceleme yapması doğru değildir.

 

Erdoğan bu sözleri Anayasa Mahkemesi'nin Dündar ve Gül ile ilgili ihlal kararının gerekçesini açıklamasının ardından geldi.  Anayasa Mahkemesinin internet sitesinden duyurulan gerekçede, tutuklama tedbirinin Anayasa'nın 13. maddesindeki ölçütlerden biri olan ölçülülük ilkesi kapsamında "gerekli" olup olmadığı değerlendirildi.

 

Gerekçede, "Tutuklama kararlarında isnat edilen suçlara ilişkin olarak mevcut delil durumunun tutuklama için yeterli olduğu belirtilmiş ise de anılan haberler dışında somut herhangi bir delilden bahsedilmemiştir" denildi.

 

Mahkeme gerekçeli kararında basın özgürlüğüne de vurgu yaptı:

 

"Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında yapılan tespitler dikkate alındığında ve isnat edilen suçlamalara temel olarak gösterilen tek olgunun başvuruya konu haberlerin yayımlanması olduğu gözetildiğinde hukukilik şartını sağlamayan tutuklama gibi ağır bir tedbir, ifade ve basın özgürlükleri bakımından demokratik bir toplumda gerekli ve ölçülü bir müdahale olarak kabul edilemez."

 

AYM ayrıca gerekçede, "Kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan bir olaya ilişkin benzer haberlerin aylar önce yayımlanmış olduğu gözetilmeksizin, başvuru konusu haberler üzerine soruşturma başlatılmasından yaklaşık altı ay geçtikten sonra başvurucular hakkında tutuklama tedbirinin uygulanmasının neden 'gerekli' olduğu, somut olayın özelliklerinden ve tutuklama kararının gerekçelerinden anlaşılamamaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -
Önceki İçerik
Sonraki İçerik