Ana SayfaHaberlerErdoğan: Bir kenarda oturmamı beklemeyin

Erdoğan: Bir kenarda oturmamı beklemeyin

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Congresium'da düzenlenen "Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte" toplantısında konuştu. Erdoğan başkanlık sistemiyle ilgili olarak “Sandıktan çıkan cumhurbaşkanının bir kenarda oturmasını bekleyen bu milleti tanımıyor demektir. Siyasi gündemden tecrit edilmiş bir şekilde sadece sembolik konumda bulunması düşünülemez.” dedi.

 

“Seçilmiş cumhurbaşkanının yetkilerini tarafsızlık içinde kullandığını söyleyemeyiz”

 

Erdoğan, kendisine yönelik “Tarafsız değil” eleştirilerine de şu yanıtı verdi:

 

“Seçimle gelen cumhurbaşkanının sembolik konumda bulunması düşünülemez. Meclis'in seçtiği cumhurbaşkanlarının da siyasi gündemin dışında kaldığını da söyleyebilmemiz mümkün değil. Kendimizi kandırmayalım, bizzat 2003-2007 yılları arasında tecrübe ettik. Sandıktan çıkan cumhurbaşkanının bir kenarda oturmasını bekleyen bu milleti tanımıyor demektir. Mevcut sistem bir anormallik halidir. Hem seçilmiş cumhurbaşkanı hem başbakan olmaz. Hadi biz uyumlu biçimde çalışıyoruz ama aynı siyasi gelenekten gelmeyen cumhurbaşkanı ile de ben çalıştım. Ne getirdiğini, götürdüğünü biliyorum. Damdan düştüm. Yarın değişik siyasi anlayışlardan iki kişi olursa bu nasıl yürüyecek?”

 

“Yerli olan her meselede varım”

 

Yeni anayasa çalışmalarını daha fazla sivil toplum örgütünde desteklenmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan peşinden şunları ifade etti:

 

“Bunun ülke genelinde milletin birliğine bir çağrı olduğuna inanıyorum. Çünkü bu mesele herhangi bir kurumun veya şahsın değil bizatihi milletimizin meselesidir. Bu mesele millidir, bu mesele yerlidir. Milli olan her meselede, yerli olan her meselede Cumhurbaşkanı olarak ben de varım, bunu açıkça söylüyorum. Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir, yerli değildir. İthal ürünlerle yönetildik, ithal mantıklar bize hakim oldu. Şimdi biz yerliye ve milliye dönmeliyiz"

 

“Parlamenter sistemin miadını doldurduğuna inanıyoruz”

 

Erdoğan mevcut parlamenter sistemin miadını doldurduğunu da savundu:

 

"Yürütme meselesi sanıyorum yeni anayasa çalışmalarının düğüm noktasını teşkil edecektir. Biz, parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye'nin inşası sürecinde yeni anayasaya ve onunla birlikte hayata geçirilecek başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Milletime özellikle sesleniyorum, şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Bunu böyle bilelim. Bu sistemi Cumhurbaşkanlığımda da konuştum, Başbakanlığımda da konuştum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman da konuştum. Buna yeni başlamadık. Biz dersimizi iyi çalışıyoruz. Benim bu konuyu gündeme getirmem, Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için böyle bir yönetim sistemine sahip olması gerektiğine olan samimi inancımdan kaynaklanıyor."

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -