Ana SayfaManşetErdoğan’dan iki bakanlığa Oruç Reis yalanlaması: Diplomasiye fırsat tanımak için

Erdoğan’dan iki bakanlığa Oruç Reis yalanlaması: Diplomasiye fırsat tanımak için

Pazar günü Doğu Akdeniz’den Antalya Limanı’na geri dönen Oruç Reis sondaj gemisi için Enerji Bakanlığı “aylık bakım için döndü”, Çavuşoğlu’nun “geri adım yok” demişti. Erdoğan iki bakanlığı yalanladı: Diplomasiye fırsat tanıdık

Erdoğan bugün cuma namazı çıkışında Oruç Reis gemisi üzerine sorulara da cevap verdi. 

5 gün önce bakıma alınan sismik araştırma gemisinin diplomasi için geri çekildiğini bu sözlerle açıkladı:

“ Biz Oruç Reis’i bakım için limana çektiysek bunun da bir anlamı var. Bu anlamlı bir yaklaşımdır. Diplomasiye bir fırsat tanıyalım, Yunanistan bizim bu yaklaşımımızı olumlu istikamette karşılasın ve buna göre de adım atalım. Bunun için yaptık.” 

5 gün önce Enerji Bakanlığı: Aylık Rutin Bakım için çekildi

Halbuki, ilk olarak Yeni Şafak gazetesinin duyurduğu Oruç Reis’in diplmasiye şans tanımak için Antalya Limanı’na çekildiği haberi üzerine Enerji Bakanlığı sitesinden açıklama yapmış ve  Oruç Reis’in aylık rutin kapsamında bakıma alındığı söylenmişti: 

“Oruç Reis, çalışma prensibi gereği ayda bir planlı bakım, personel değişimi ve sonraki görev hazırlıkları için limana dönmektedir. Aylık periyotlarla ikmal ve bakım için geminin limana dönmesi, her zaman gerçekleştirdiği rutin faaliyetidir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir.”

4 gün önce: Çavuşoğlu’ndan CHP’ye serzeniş: Geri adım yok

Bu açıklamanın ertesi günü NTV’ye konuk olan Mevlüt Çavuşoğlu da Enerji Bakanlığı’nın açıklamasına atıfta bulunmuş, “geri adım” yorumu yapan CHP’ye “milli mesele” tepkisi göstermişti:

“Oruç Reis gemisi yaklaşık bir aydır sismik araştırma çalışmalarını sürdürüyordu ve aylık rutin bakım ve ikmal sebebiyle, Enerji Bakanlığının da açıkladığı gibi Antalya limanına yakın bir yere demirledi. Bu rutin bir bakım ve ikmal çalışmasıdır dolayısıyla NAVTEX’i de bu nedenle yayımlamadık. NAVTEX sismik araştırma ya da sondaj yapılacak bölge için yayımlanır. Özellikle sismik araştırmada bu çok önemlidir çünkü o bölgede seyrüseferlerin değişmesi gerekir. Yunanistan’da Başbakanı başka şey söylüyor ve olumlu bir adım görüyor, dün Meis’e giden Cumhurbaşkanı ise bir geri adım gibi algılıyor. İçeride de CHP’nin bir açıklamasını gördüm onlar da geri adım olarak algılamış. Önceden Enerji Bakanlığımıza sorsalardı. Sormadan geri adım atıldı demek iç siyasete yönelik adımlardır, bunlar doğru değildir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün cuma namazı çıkışında şu ifadeleri kullandı:

“Biz Oruç Reis’i eğer bakım için şöyle bir limana çektiysek, bunun da bir anlamı vardır. Niye çektik? Bu anlamlı bir yaklaşımdır. Yani diplomasiye bir fırsat tanıyalım, diplomaside bir olumlu yaklaşım ortaya koyalım, Yunanistan bizim bu yaklaşımımızı o da olumlu istikamette karşılasın ve buna göre de bir adım atalım. Bunun için yaptık ama bu demek değil ki Oruç Reis’in şu anda tamir, bakım için artık tamamen bizim sismik araştırmalarımızın durması anlamında değildir. Tamir, bakım süreci bittikten sonra Oruç Reis tekrar görevinin başına dönecektir ve oradaki çalışmalarına aynen devam edecektir. Kendilerine şunu da söyledik; biz her zaman iyi niyet olduktan sonra görüşmeye hazırız, görüşürüz, ister üçüncü bir ülkede görüşme yaparız, ister video konferansta yaparız ama görüşürüz. Bizim bu konuda herhangi kaçma, kaçamak yapma böyle bir şey yok ama kalkıp da yani Yunanistan Cumhurbaşkanının hani adaya gelip, adeta neyin gövde gösterisini yapıyorsa, bu tür gövde gösterileri yapacaksa biz çok daha büyüğünü yaparız.”

- Advertisment -