Ana SayfaHaberlerErdoğan'dan Zana açıklaması

Erdoğan’dan Zana açıklaması

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, güneydoğudaki çatışmalarla ilgili kendisiyle görüşmek isteyen Leyla Zana'ya  ilişkin "Önce şunu söyleyeyim, burada birinci derecede bir defa yeminini yapması lazım. Parlamentoda yemini yapmadıktan sonra zaten böyle bir kabul söz konusu olmaz" dedi. 

 

Erdoğan, ayrıca "Geçenlerde -yanındaki danışmanı ya da özel kalemi bilemiyorum-, özel kalemimi arayarak söylediği bazı şeyler var, yani eğer kendisi görüşmelerini bu başlıklar altında düşünüyorsa zaten gelmesine de gerek yok" ifadesini kullandı. Erdoğan, gazetecilerin, "bu başlıklar neydi?" sorusuna da "Terörist başıyla ilgili konular" yanıtını verdi.

 

Erdoğan, Zana'nın görüşme talebine ilişkin olarak geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, talebe olumlu yanıt vereceğini söylemişti.

 

Zana'nın talepleri 

 

HDP'li Leyla Zana, Kürt sorununun çözümü için geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, üç talepte bulunmuştu. Zana bu talepleri şu şekilde sıralamıştı: 

 

“1- Sayın Öcalan’ın koşulları yeniden ele alınarak müzakereleri yürütmek için gerekli olan eşit koşullara ve sağlıklı iletişim kanallarına sahip olduğu bir zeminin yaratılması gerekiyor.
 

2- Kürt meselesinin kalıcı bir barışa evrilmesi , Kürtlerin meşru hak ve taleplerini anayasal güvence altına almakla mümkündür. Bu nedenle yeni anayasa tartışmalarında eğer Kürtlerle eşit, özgür ve demokratik bir temelde birlikte yaşam isteniyorsa bunun tek yolu, Kürt halkının da diğer halklar gibi yaşadıkları yerlerde siyasi ve idari statülerine sahip olmalarıdır.
 

3- Rojava’ya da bu temelde yaklaşılmalı, devletler katı ve anlaşılmaz tutumlarından vazgeçmeli, halkların siyasi iradelerine saygı göstermelidir.”

 

"Terör örgütüne uşaklık yapıyorlar"

 

Erdoğan'a, Cizre'de bir evde yaralı halde olduğu iddia edilen PKK'lılara ambulans ulaştırılamaması ve bu sebeple açlık grevi yapan 3 HDP'li vekil de soruldu. Erdoğan, şu açıklamayı yaptı:

 

"Sevgili arkadaşlar, bunların hepsi yalan. Bir kere orada sürekli olarak ambulans var ve dün zaten bakanımız da açıkladı. Açıkladığı andaki sayılar, 5-6 ambulans orada bekletiliyor. Yaralını al, ambulansların olduğu bölgeye getir. Söylendiği halde bunlar bunu yapmıyorlar. Hatta Meclis'te bile konferans yapmaya çalıştılar. İdeolojiktir. Bu ideolojik yaklaşımla da o ambulansları ateş menziline sokup, doktoru, hemşireyi ölümle karşı karşıya bırakmaktır.Ambulanslar hazır ama bunlar yaralıları kasıtlı götürmüyorlar. Belki de yaralı yok. Ambulansları menzile sokarak bir üstünlük kurma çabası içerisindeler.Daha önce de benzer şeyler oldu.500-600 metre bir mesafe var. Bu anonslar yapılıyor. Ama bunlar yaralıları kasıtlı olarak götürmüyorlar. İşin aslı bu. Bu oyunlara asla gelmeyiniz. Açlık grevi de yapabilirler, şunu da yapabilirler, bunu da yapabilirler. Bunların gelmesi gerektiği yer parlamentodur. Terör örgütünün adeta taşeronu gibi hareket ediyorlar. Sen niye parlamentoda değilsin? Bunlar parlamentoda durmuyorlar. Sürekli çatışma bölgesine gidip yok açlık grevi yapacağız. Birileri açlık grevi yapıyor, eş başkanlarını biliyorsunuz sağda solda tatil yapıyor. Büyükada'da şu anda bisikletle tatilde olanlar da var. Bunları da görüyoruz. Bunların hangisi ne yapıyor belli değil."

 

 

Kaynak: AA

- Advertisment -