Ana SayfaHaberler'Suriye Kürtleri düşman değil'

‘Suriye Kürtleri düşman değil’

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İkinci Olağan Büyük Kongresi’ni Ankara’da düzenledi. Ana sloganı, “Demokratik siyaset, demokratik özerklik, demokratik cumhuriyet” olarak belirlenen kongrede kürsünün iki yanına ise “Onurlu barış birlikte yaşam” ve “Eşit yurttaşlık ortak vatan” sloganları yansıtıldı. Kongre’de Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ eş başkanlık için yeniden aday oldular.

 

Toplantıda konuşma yapan Demirtaş, çok tartışma yaratan “öz yönetim” talebini bir kez daha dile getirdi. Demirtaş, öz yönetim modelinin bir tek diktatörlüklerde, monarşide ve bir de Türkiye’de olmadığını söyledi. Güvenlik güçlerinin Güneydoğu'daki operasyonlarını eleştirdi:

 

“Biz hendek, barikata yönelen devlet şiddetini doğru görmüyoruz. Biz hendek, barikat anlayışına yol açan ana fotoğrafa bakmalıyız diyoruz. Onu anlarsak diyalog ve müzakere ile bunu çözmek kolay diyoruz.”

 

“Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda fikirlerimizi nasıl savunacağız?”

 

Partisinin TBMM’de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye vereceğini bir kez daha belirten HDP Eş Başkanı, masada öz yönetim dahil tüm talepleri serbest bir şekilde konuşup konuşamayacaklarından emin olmadıklarını da söyledi:

 

“Önyargısız bir şekilde anayasa yapmak isteyene gönlümüzü de kapımızı da açtığımızı göstermek istiyoruz. Türkiye bu felaketin eşiğindeyken samimiyetimizi ortaya koymak istiyoruz. Yeni anayasa dediğimiz şey serbest tartışma ortamında mümkündür. Anayasa mevcut bir yolu yürüyerek ulaşılacak bir yoldaysa o yolun mayınlı olmamalıdır. Bakın biz öz yönetimi savunamıyoruz. Biz Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda fikirlerimizi nasıl savunacağız? Biz öz yönetimi savunduğumuzda dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için fezleke gönderilmeyeceğinin ne garantisi var? Ama başkanlığı savunmak serbest.”

 

 

HDP Eş Başkanı, Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere ilişkin tutumunu da eleştirdi:

 

“Bu halkların tamamı bu topraklarda yaşayacaksa bizim Türkiye olarak Suriye’deki Kürtleri düşman olarak görmekten vazgeçmemiz lazım. Etle tırnak dediğin bin yıllık beraberlikle birlikte yaşadığın Kürt kardeşine Suriye’de statü elde etmek nasıl haram olur, nasıl senin için tehdit olur? Biz Suriye’deki tüm halkların kendi kaderini belirleme hakkını saygı duymalıyız.”

 

Yüksekdağ: Kongre bir çıkış olacak

 

HDP EŞ Başkanı Figen Yüksekdağ ise konuşmasında, HDP’nin tüm tasfiye çabalarına rağmen inat yaşamaya davet ettiğini ve kazanacağını söyledi ve kongrenin yeni bir çıkış olacağını belirtti:

 

Yüksekdağ konuşmasının sonunda İmralı Cezaevindeki Abdullah Öcalan’ın bu yıl tecrit altında olduğu için kongreye mesaj gönderemediğini öne sürdü. Yüksekdağ, Öcalan’ın 2014 yılında düzenlenen kongreye gönderdiği mesajı okudu. Figen Yüksekdağ bu mesajı okurken arkasındaki ekrana Öcalan’ın bir yanında Türk Bayrağı bir yanında HDP bayrağı bulunan görüntüsü yansıtıldı.

 

Zana'ya büyük alkış

 

Toplantıya HDP milletvekillerinin yanı sıra ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen delege ve misafirler katıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan randevu istediği öğrenilen HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana salona en son gelen milletvekili oldu. Yüksekdağ’ın konuşması sırasında salona giren Zana, tribünlerden “Her biji Zan (çok yaşa Zana)” sloganlarıyla ve alkışlarıyla karşılandı. Zana, Demirtaş’ın konuşması sona erdikten sonra ise salondan ayrıldı.

 

Sadece CHP davet edildi

 

Kongreye Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan partilerden sadece CHP davet edildi. CHP’den Grup Başkanvekili Bülent Tezcan kongreye katıldı.

 

- Advertisment -