Ana SayfaHaberlerİttifak teklifi Meclis'ten geçti!

İttifak teklifi Meclis’ten geçti!

 

Teklifin 26. maddesindeki konuşması nedeniyle CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'a üç birleşim uzaklaştırma cezası verildi.

 

Teklifin tüm maddeleri Genel Kurul'dan geçti

 

Pazartesi 14.00 de başlatan meclis çalışması 26 maddelik teklifin yasalaşması için sabaha kadar mesai yaptı. Yaklaşık 18 saatlik mesainin ardından teklif, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Şu saatlerde, teklifin tümü üzerinde oylama yapılıyor. Meclis’ten geçen yasa Cumhurbaşkanı onayından sonra yürürlüğe girecek.

 

MHP Genel Başkanı Bahçeli, altında imzası bulunan teklifin görüşmeleri için Meclis’teydi. Bahçeli görüşmeleri yakından takip etti.

 

"Seçim güvenliği rafa kaldırılıyor"

CHP Milletvekilleri Meclis’te gece 02.20’de yaptıkları basın açıklaması, ittifak yasasının apar topar genel kurula getirilmesine tepki gösterdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ‘ittifak’ teklifinin AKP – MHP anlaşmasıyla oldu bittiye getirilmeye çalışıldığını ve seçim güvenliğinin rafa kaldırıldığını söyledi.

 

CHP Milletvekilleri, Meclis Basın Kapısı önünde açıklama yaptı

 

Özel, “Bunu Adalet ve Kalkınma Partili milletvekillerinin şaşkınlıklarından ve bize sormalarından öğrendik. Söz aldığımızda ‘Buna biraz önce karar verdik’ dediler. Pazartesi gününü, Meclis TV yayınının olmadığı bir günü tercih etmişlerdi” diye konuştu.

 

Seçmene şikâyet: Oyunuzu çalmaya çalışıyorlar

 

Siyasi tarihin kendi kazdığı kuyuya düşenlerle dolu olduğunu ifade eden Özel, CHP olarak “gece yarısı baskınına” karşı sabaha kadar mücadele edeceklerini dile getirdi.

 

Yapılanı seçmene şikayet ettiklerini belirten Özel, “Sizin oyunuzu çalmak üzere yapılan tasarlamalar, oyunuzu herkese eşit dağıtırken kalanı kendi tabaklarına dökmek isteyenler, bunun için akıl almaz taktikler bulanlar, bu gecenin karanlığında bu karanlık yasayı geçirmeye çalışıyorlar. CHP olarak karanlığa teslim olmayacağız. Bu karanlığı yaratanlardan günü geldiğinde mutlaka önce seçmenlerimiz, sonra da hukuk bu yaptıklarının hesabını soracaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Meclis’te milli iradeyi çalmaya çalışanlar olduğunu öne süren Özel ve beraberindeki milletvekilleri durumu alkışlarla protesto etti.

 

Kanun teklifi ne getiriyor?

 

-Siyasi Partiler seçimlere ittifak yaparak katılabilecek.

-Siyasi partiler seçimlerde başka bir siyasi partiyi destekleme kararı alabilecek.

-İttifak yapan siyasi partilerin aldıkları geçerli oyların toplamının yüzde 10’u geçmesi halinde, bu siyasi partilerin her biri barajı geçmiş olacak.

-Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler için seyyar sandık kurulu oluşturulacak.

-Mühürsüz zarf ve oy pusulaları geçerli sayılacak.

-Aynı binada oturan seçmenler aile bütünlükleri korunarak başka sandıklarda oy kullanabilecek.

-Sandık Kurulu başkanları kamu görevlileri arasından belirlenecek.

-Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde oy pusulaları aynı zarfa konulabilecek.

-Sandık çevresinde bir sorun yaşandığında Sandık Kurulu Başkanı ve üyeleri dışında seçmenler de bizzat başvuru yaparak kolluk gücü çağırabilecek.

-Sandıklar hakkında güvenlik gerekçesiyle birleştirilerek taşıma kararı verilebilecek.

- Advertisment -