Ana SayfaHaberlerPolonya Başbakanı Türkiye’yi Belarus'a mülteci taşımakla suçladı: "Belarus ve Rusya ile tam...

Polonya Başbakanı Türkiye’yi Belarus’a mülteci taşımakla suçladı: “Belarus ve Rusya ile tam senkronizasyon”

Belarus sınırından gelen mülteci gruplarıyla kriz yaşayan Polonya’da Başbakan Morawiecki bugünkü konuşmasında “yüksek sesle” Türkiye’yi Belarus ve Rusya ile tam senkronizasyon içinde olmakla suçladı: Daha bir-iki ay önce Türkiye bizimle yakın çalışmak istiyor gibiydi. Bu bizi endişelendiriyor, hoşnut değiliz.

Polonya-Belarus sınırındaki manzara her geçen gün kötüleşiyor. Polonya makamlarına göre, daha büyük göçmen toplulukları Pazartesi günü Belarus tarafından sınırı geçmeye çalıştı.

Polonya Başbakanı bugünkü konuşmasında, göçmenlerin Polonya’ya gitmek üzere Minsk’e transferini organize etmede Türkiye’nin rol aldığını öne sürdü.

“Daha bir-iki ay önce Türkiye bizimle yakın çalışmak istiyor gibiydi. Burada yüksek sesle söyleyeceğim, çünkü orada da duyacaklarını düşünüyorum, bu eylemleri görebiliyoruz – Türkiye’nin eylemleri, Belarus ve Rusya ile tam senkronizasyon içinde. Bu bizi endişelendiriyor, hoşnut değiliz” dedi.

Türkiye’ye yönelik suçlamalar artıyor

Mart ayında Minsk üzerinden Polonya, Litvanya ve Letonya’ya geçmeye başlayan göçmenlerin sayısı on binlerle ifade ediliyor. Halen Belarus-Polonya sınırında ise en az 2 bin göçmen bulunuyor.

Irak’tan gelen göçmen akını Irak hükümetinin attığı adımlarla kesildi, ama AB yaptırımlarını “göçmen akınlarıyla cezalandırmak isteyen” Belarus, Filistin ve Suriyeli göçmenlerin ilgisini çekecek yeni rotalar duyurmuştu.

AB Lukaşenko’yu, göçmenleri “insanlık dışı” vaatlerle kandırmakla suçluyor. 

Fransa ise geçen ay Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’nun ailesini, Türkiye ve Dubai üzerinden Avrupa ülkelerine “akıllıca örgütlenmiş”  insan kaçakçılığının arkasında olmakla suçlamıştı.

Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Clement Bonn, “Bu insan ticareti, doğrudan Lukaşenko ailesi tarafından, üçüncü taraf ülkelerle, organize tarifeli uçuşlarlarla organize ediliyor” demiş, göçmenlerin daha önce Irak’tan getirildiğinin altını çizmişti

Bonn, bir senato oturumunda yaptığı konuşmada, “Bu, AB’yi zayıflatmayı ve bölmeyi amaçlayan dayanılmaz bir insan ticaretidir” demişti.

Bonn, konuşmasında “Lukaşenko’nun düşmemizi istediği tuzağı Türkiye ile zaten deneyimledik” ifadesini de kullanmıştı.

Son zamanlarda Türkiye’nin göç akınında rol aldığına işaret eden haberler sonrasında, THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada suçlamalar reddedilmişti.

- Advertisment -