Ana SayfaHaberlerDünyaPORTRE | Hint asıllı Hazine Bakanı istifa etti, Irak göçmeni Kürt Nadhim...

PORTRE | Hint asıllı Hazine Bakanı istifa etti, Irak göçmeni Kürt Nadhim Zahawi Birleşik Krallık’ın yeni Hazine Bakanı oldu

Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Hazine Bakanı Rishi Sunak’ın parti içinde yaşanan taciz skandalının iyi yönetilememesi nedeniyle istifa etmesinin ardından, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson mevcut Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi’yi Hazine Bakanı olarak atadı. Nadhim Zahawi, Irak göçmeni Kürt bir politikacı. Zahawi’nin yerine geldiği eski Hazine Bakanı Rishi Sunak’ın Hint kökenli bir ailenin, istifa eden diğer bakan Sajid David’in de Pakistan göçmeni Müslüman bir ailenin çocuğu olması dikkat çekti.

Ülke dışında doğan ilk Hazine Bakanı olan Nadhim Zahawi, 1967 yılında Bağdat’ta dünyaya geldi. Dedesi Irak Merkez Bankası Başkanı olan Zahawi’nin iş insanı babası, dönemin başkan yardımcısı olan Saddam Hüseyin’in gücünü arttırması üzerine ailesinin güvenliğinden endişe duymaya başladı. Saddam Hüseyin’in kara listesinde olduklarına dair bir istihbarat gelince Zahawi ailesi 1976’da Birleşik Krallık’a göç etmeye karar verdi. Uçakları Bağdat’tan kalkarken Saddam Hüseyin’in askerleri uçağı bastı ve Irak’tan kaçmaya çalışan başka bir yolcuyu gözaltına alarak uçaktan çıkardı. Babasının da uçaktan indirileceğini düşünüp endişelenen 9 yaşındaki Nadhim Zahawi, her ne kadar ailesiyle birlikte güvenli bir şekilde Birleşik Krallık’a göç etse de yaşadığı bu travmayı hiç unutmadı.

Üniversite eğitimini Birleşik Krallık’ta alan Zahawi, YouGov araştırma şirketini kurdu ve 2010 yılına kadar bu araştırma şirketinin yöneticiliğinde bulundu. 2010’da Muhafazakâr Parti’den siyasete atıldı ve milletvekili seçildi. Zahawi, Brexit referandumunda Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği üyeliğinden çıkması gerektiğini savunan kanatta yer aldı. Boris Johnson başbakan olunca onu Eylül 2021’de Eğitim Bakanı olarak atadı.

Boris Johnson’ın Covid-19 kısıtlamalarına rağmen başbakanlık ofisinde düzenlediği toplu buluşmalar ve parti içindeki cinsel taciz skandalını idare edememesi üzerine, Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Hazine Bakanı Rishi Sunak Johnson’a güvenlerinin kalmadığını belirterek istifa etti. Boris Johnson, boşalan Hazine Bakanlığı koltuğuna Irak göçmeni Kürt politikacı Nadhim Zahawi’yi atadı. Zahawi, Birleşik Krallık’ın ilk Kürt ve Birleşik Krallık’ta doğmayan ilk Hazine Bakanı olarak tarihe geçti.

Barzani’den tebrik mesajı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, yeni görevi için Nadhim Zahawi’yi kutladı.

Twitter’dan bir paylaşım yapan Barzani Zahawi’yi yeni görevinden dolayı kutladı ve “Ülkelerimiz arasındaki zaten güçlü olan dostluğu desteklemek için birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

- Advertisment -