Ana SayfaÖZEL HABERPORTRE | Mine Tozlu Sineren: Dolandırıldı, SPK tarafından “dolandırıcı” diye ceza aldı,...

PORTRE | Mine Tozlu Sineren: Dolandırıldı, SPK tarafından “dolandırıcı” diye ceza aldı, sahte Twitter hesabından sesini duyurmaya çalıştı

Sedat Peker'in tweetleriyle birlikte iş insanı Mine Tozlu Sineren Türkiye gündemine oturdu. Sineren’in adı daha önce de Adana’da satın aldığı otobüs şirketleriyle ilgili sahte senet çetesi tarafından dolandırılıp, imzası taklit edilerek mal varlığına haciz konulmasıyla gündeme gelmişti. Ardından kendi iddiasıyla rüşvet vermek istemediği için SPK tarafından suçlandı, rüşvet çarkının bir parçası olmakla suçlanan Hürriyet gazetesi muhabiri tarafından haber yapıldı, şirketi borsada işlem yasağı aldı. 2020 yılında başka bir adla açtığı Twitter hesabında yaşadıklarını yazmaya başlayan Sineren, katıldığı televizyon programında Peker’in anlattıklarını doğruladı.

Bir borsa aracı şirketi olan Marka Yatırım Holding’in sahibi olan Mine Tozlu Sineren, ilk olarak 2020 yılında Şubat ayında “156 milyon liralık vurgun” yapan sahte senet çetesinin mağduru olarak gündeme gelmişti.

Adana ve İstanbul’da, iş adamlarının imzalarını taklit edip sahte senet düzenlediği ileri sürülen suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda Mine Tozlu Sineren ve başka mağdurların toplam 156 milyon lira borçlandırarak mağdur edildiği belirlenmişti.

Operasyonun ardından 17 Şubat 2020’de CNNTürke röportaj veren Mine Tozlu Sineren, Adana’da faaliyet gösteren bir otobüs şirketine yatırım yaptıklarını, fakat şirketi satın aldığı çete üyelerinin kendi ve Marka Yatırım Holding’in 2 yönetim kurulu üyesi dahil birçok kişinin imzasını taklit ederek sahte senet dolandırıcılığı yaptığını ve bunun sonucunda 25 milyon TL dolandırıldıklarını anlatmıştı.

Sineren, yaşadığı mağduriyetin ardından sahte bir Twitter hesabı açmış ve başka biri yazıyormuşçasına Marka Yatırım Holding hakkında yazılan iddialara cevaplar vermiş.

“@minosetim” adlı Twitter hesabından Marka Yatırım Holding hakkında yazılan yaklaşık 700 tweet’e yanıt verilmiş.

Yaşadığı sahte çek mağduriyetinden yaklaşık 1 sene sonra Mine Tozlu Sineren bu kez “dolandırıcı olduğu” iddiasıyla gündeme geldi.

21 Ocak 2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu, 2017 ve 2018 yıllarında yapılan işlemlerde “Piyasa Dolandırıcılığı” yapıldığı tespit edildiği gerekçesiyle “Piyasa Dolandırıcılığı” suçu kapsamında işlem yapılmak üzere 15 kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunma kararı almıştı.

Ayrıca Mine Tozlu Sineren’in de dahil söz konusu 15 kişiye ek olarak Erkan Öztop’la birlikte 16 kişi hakkında Marka Yatırım Holding hissesinde 2 yıl işlem yasağı getirilmişti.

Mine Tozlu Sineren, 23 Ocak 2021’de Sermaye Kurulu Tarafından verilen tedbir kararı hakkında bir açıklama yapmıştı:

“Yatırımcılarımızı tedirgin edecek herhangi olumsuz bir durum yoktur. Borsa İstanbul nezdinde işlem gören hisse senetlerinde şahsım tarafından asla alım satım işlemi yapılmamıştır. Konunun kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyoruz”

https://www.posta.com.tr/ekonomi/mine-tozlu-sineren-spknin-tedbir-kararina-iliskin-aciklama-yapti-2299574

Sineren, bu iddialara yönelik yazılanlara da açtığı Twitter hesabından cevaplar vermiş.

SPK 4 ay sonra yine suç duyurusunda bulundu

Daha önce hakkında piyasa dolandırıcılığı iddiası nedeniyle suç duyurusunda bulunan ve 2 yıl boyunca işlem yasağı getiren Sermaye Piyasası Kurulu, yaklaşık 4 ay sonra, 27 Mayıs 2021’de bu sefer de Marka Yatırım Holding’in patronu Mine Tozlu Sineren hakkında şirketin zarara uğratılması ve finansal tabloların gerçeği yansıtmaması iddiasıyla suç duyurusunda bulunma kararı aldı. 

https://www.spk.gov.tr/Bulten/Goster?year=2021&no=26

Sineren, yazılanlara yine açtığı sahte hesaptan cevaplar verdi.

6 ay sonra para cezası

SPK, gerçeğe aykırı ve yanıltıcı nitelikte belge sunduğu gerekçesiyle Mine Tozlu Sineren’e 11 Kasım 2021’de 586.969 TL idari para cezası verdi.

Sermaye artırımı başvurusunu SPK reddetti

SPK, Marka Yatırım Holding’in sermaye artırım başvurusunu reddettiğini şu açıklamayla duyurmuştu:

“Marka Yatırım Holding A.Ş.’nin 100.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içinde 20.990.000 TL olan çıkarılmış
sermayesinin, mevcut ortakların yeni pay alma hakları tamamen kısıtlanmak suretiyle, Borsa İstanbul A.Ş.’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde belirlenecek pay satış fiyatı esas alınmak suretiyle 25.010.000 TL satış bedeli karşılığı belirlenecek nominal tutarda artırılması nedeniyle ihraç edilecek ve tahsisli olarak 36 kişiye alacakları karşılığı satılacak paylara ilişkin ihraç belgesinin Kurulumuzca onaylanması talebi olumsuz karşılanmıştır.”

https://ekonomimanset.com/mine-tozluya-bir-sok-da-spkdan-marka-yatirim-holding-veto-yedi

Sineren, 27 Ağustos 2022’de Halk TV’de katıldığı programda SPK’nın ret kararı için “benim için bir şok oldu” ifadelerini kullandı.

Sedat Peker’in iddialarını doğruladı

Halk TV’de soruları yanıtlayan Sineren, Sedat Peker’in iddialarında doğru olmayan ufak tefek şeyler var, dedi ve ekledi:

“Sadece ben değilim. Türkiye kaç tane borsa patronu varsa bunu yaşıyorlar. Onlar da konuşacaklar.”

- Advertisment -