Ana SayfaHaberlerDünyaPORTRE | Rishi Sunak, Hinduların Diwali Bayramı’nda İngiltere’nin ilk Hindu başbakanı oluyor

PORTRE | Rishi Sunak, Hinduların Diwali Bayramı’nda İngiltere’nin ilk Hindu başbakanı oluyor

Eski Hazine Şansölyesi Rishi Sunak, Avam Kamarası Lideri Penny Mordaunt’un adaylıktan çekilmesiyle İngiltere’nin ilk Hint kökenli ve Hindu başbakanı seçilmeyi garantiledi. Rishi Sunak’ın başbakanlık makamına gelmesi bu sene 24 Ekim günü kutlanan Hindu dininde yeni yıl kutlaması olan ve “Işık bayramı” anlamına gelen Diwali gününe denk geldi. Rishi Sunak, lisans eğitimini Oxford’da ve yüksek lisans eğitimini ise Fulbright Stanford’da aldı. 730 milyon poundluk servetiyle İngiltere’nin en zengin insanlarından biri.

Rishi Sunak, 42 yaşında milyoner bir Hint iş insanı, yatırımcı. Güney İngiltere’de doğdu. Afrika’dan İngiltere’ye göç etmiş Hint kökenli orta üst sınıf bir ailede büyüdü, İngiltere’nin en iyi okullarında eğitim aldı. Oxford’daki üniversite eğitiminin ardından Fulbright bursuyla Stanford’da MBA eğitimi aldı. Standford’daki yüksek lisans eğitimi sırasında Hindistanlı milyarder Narayana Murthy’nin kızı Akshata Murty ile tanıştı ve evlendi. Goldman Sachs’ta ve ardından kayınpederinin yatırım şirketlerinde çalışan Rishi Sunak ve eşi, İngiltere’nin en zengin ailelerinden biri, toplam servetleri 730 milyon pound değerinde.

Rishi Sunak ve eşi, bu yüksek servete rağmen sıradan İngilizler kadar yüksek oranda vergi ödemedi. Sunak’ın eşi Narayan Murthy, 30 bin pound ödeyerek ülke dışında ikamet eden İngiliz vatandaşı olarak gözüktü ve böylece yurtdışı kaynaklı gelirlerinin vergilendirilmesini önledi. Çift böylece toplam 20 milyon dolarlık bir vergiyi ödemekten kurtuldu. Bu durumun ortaya çıkması üzerine muhalefetteki İşçi Partililer, Rishi Sunak’ı “iki yüzlü” olarak tanımladı. Rishi Sunak’ın vergi skandalı adaylık sürecinde kendisine yöneltilen en büyük eleştirilerden biri.

Rishi Sunak 2015 yılında siyasete atıldı ve Muhafazakar Parti’den milletvekili seçildi. 2020’ye kadar parti yönetimi ve meclis grubunda önemli görevler aldı. 2020’de ise Başbakan Boris Johnson tarafından Hazine Şansölyesi olarak atandı. Şansölyeliği döneminde COVİD nedeniyle artan devlet harcamalarını karşılamak için vergilerin arttırılmasını savundu. Bu nedenle de özellikle Muhafazakar Parti’nin sağ ve liberteryen kesimi tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Boris Johnson’ın istifasını getiren süreçte en üst düzeyde istifa eden ilk isimlerden biri Rishi Sunak’tı. Rishi Sunak, Boris Johnson’ın Chris Pincher’in tacizci olduğunu bilmesine rağmen üst düzey görevlere getirmesini eleştirdi ve istifasını açıkladı. Sunak’ın istifasının ardından başlayan istifa depremi sonucu kabinenin yarısı istifa etti, sonunda da Boris Johnson istifa etmek zorunda kaldı. Rishi Sunak, ardından genel başkanlık adaylığını açıkladı ve partiye göre sol ekonomik politikalar savunarak merkez bir siyasetçi imajı çizdi. Milletvekillerinin desteğini alan Sunak, parti içindeki teamül oylamalarında her zaman birinci çıktı, fakat 170.000 parti üyesinin oy verdiği son tur seçiminde %43 oy alabildi ve Johnson hükümetinin Dışişleri Bakanı Liz Truss’a yenildi.

Liz Truss kabinesinde görev almadı. Liz Truss ve Hazine Şansölyesi Kwasi Kwarteng, Rishi Sunak’ın geçmişte açıkladığı vergi arttırım planlarını iptal etti, vergileri daha da düşüreceğini açıkladı. Bunun üzerine, piyasalar, IMF, seçmenler ve Muhafazakar Parti tepki gösterdi, partinin oylarında rekor bir düşüş yaşandı, Sterlin değer kaybetti. Sonuç olarak, Rishi Sunak’ın vergi politikalarından 180 derece farklı bir hükümet politikası Liz Truss’ın sonunu getirdi ve istifasına sebep oldu.

Rishi Sunak, Liz Truss’ın ardından istifasını açıkladı, kısa bir süre içerisinde adaylık için gerekli 100 milletvekilinin imzasını aldı. Bir siyasetçinin başkan adayı olması için 357 Muhafazakar Parti milletvekilinin en az 100’ünün imzasını alması gerekiyor. Avam Kamarası Lideri Penny Mordaunt, ise 100 milletvekilinin imzasına ulaşmadığı için aday olamadı, ardından Rishi Sunak’ı desteklediğini açıklayarak yarıştan çekildi. Bu nedenle Rishi Sunak, parti üyelerinin oylarına ihtiyaç kalmadan Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve İngiltere’nin yeni başbakanı seçildi.

Rishi Sunak, İngiltere’nin ilk beyaz olmayan, ilk Hint kökenli ve Hindu başbakanı oldu.

- Advertisment -