Ana SayfaHaberlerPrigozhin iki ay önce: “Osmanlı-Wagner SSCB'si diye bir devlet ortaya çıkarsa…”

Prigozhin iki ay önce: “Osmanlı-Wagner SSCB’si diye bir devlet ortaya çıkarsa…”

İki ay önce Aydınlık’a röportaj veren Wagner’in şefi Prigozhin: “Erdoğan’ın hedefi Osmanlı İmparatorluğu'nu kurmak, bizimki ise Rusya'nın erişim alanını Alaska'dan Avustralya'ya ve Güney Afrika'ya kadar tüm dünyaya yaymak. Eğer Osmanlı-Wagner SSCB'si diye bir devlet ortaya çıkarsa, sanıyorum bundan bütün dünya fayda sağlayacaktır.” Aydınlık, bugün ise Prigozhin’i Çerkes Ethem’e benzeten bir manşetle çıktı: “Rusya’da Ethem Vakası.”

Moskova’ya başlattığı isyanı uzlaşma sonrası durduran Rus paramiliter oluşumu Wagner’in lideri Yevgeny Prigozhin 22 Nisan 2023 tarihinde Aydınlık’a röportaj vermişti.

Aydınlık’ın Prigozhin’e soruları ve Prigozhin’in yanıtları şöyle:

Rusya’nın ABD ile Ukrayna’dan çekilme, Wagner’in dünya çapındaki faaliyetlerini sınırlama konusunda anlaşabileceği ileri sürüldü. Böyle bir anlaşma konusunda bilginiz var mı? Doğruysa Wagner buna nasıl karşılık verir?

PMC Wagner, Rusya’da herhangi bir dar çevrenin çıkarlarını gözetmemektedir. PMC Wagner’in herhangi bir ekonomik getiriyi, endüstriyi, işletmeyi ya da başka bir şeyi ele geçirmek gibi bir hedefi yoktur. PMC Wagner’in Ukrayna’daki hedefleri, daha önce de defalarca söylediğim gibi, Rus silahlarının şanına gölge düşürmemek ve Rusya halkını aşağılanmaktan korumaktır.

Bu nedenle, elbette bu tür müzakereler gerçekleşebilir. Çünkü bugün rahat gelecekleri için müzakere arayışında olan derin devletin, oligark yapıların çok sayıda temsilcisi var. Ve elbette, ülkede yeterince vatansever kaldıysa, onların bu müzakerelerde herhangi bir geleceği yok.

PMC Wagner’in geleceği nedir? Her şeyden önce, her durumda Rusya’yı savunacağız, Rus halkını savunacağız. İkincisi, dünyada ne kadar adil ve hakkaniyetli çaba varsa hepsinin yanındayız. İşte bu yüzden haydutlar, teröristler, güvenilmez komşular tarafından ezilenleri savunuyoruz. Birçok Afrika ülkesi de ezilenler arasındadır. Eğer müttefiklerimiz varsa, elbette onlarla birlikte hareket edeceğiz. Eğer Türkiye’nin temsilcileri böyle bir müttefikse, Türkiye’nin temsilcileri de dahil olmak üzere memnuniyetle bir ittifaka gireriz.

Bugün Türkiye’de çok ciddi bir hareket var. Erdoğan adında cesur ve sağlam iradeli bir adam, etkin bir şekilde kendi milli gündemini geliştiriyor. Gittikçe daha fazla toprak ele geçiriyor, diyelim ki Türkiye’nin kontrolü altına sokuyor ve ulusal büyüklük açısından bunu kesinlikle doğru şekilde yapıyor.

Dolayısıyla onun hedefi Osmanlı İmparatorluğu’nu kurmak, bizimki ise Rusya’nın erişim alanını Alaska’dan Avustralya’ya ve Güney Afrika’ya kadar tüm dünyaya yaymak. Bu arada Güney Afrika’dan belli bir güç bloğunun temsilcileri az önce beni görmeye geldiler, onlarla da bu konuyu tartışıyoruz. Eğer Osmanlı-Wagner SSCB’si diye bir devlet ortaya çıkarsa, sanıyorum bundan bütün dünya fayda sağlayacaktır. Bu durumda Alman-İngiliz-Fransız ABD’sinin dünyadaki etkisi azalacaktır.

Son makalenizde gerçekten de Ukrayna’daki savaşın sonlandırılması çağrısında bulundunuz mu?

Rusya ile Ukrayna arasında, Rusya’nın aslen Rusların olduğunu düşündüğü bazı topraklar üzerinde devam eden bir savaş var. Aynı durum Türkiye için de çevresindeki belli bölgelerde yaşanıyor.

Rusya bu toprakları ele geçirdi ve şimdi bu toprakların kendisine ait olduğunu herkese kanıtlamak zorunda. Bir bölgeyi ele geçirdiğinizde, her zaman karşı saldırı eylemleri olur. Dolayısıyla, bir bölgeyi ele geçirmeli, karşı saldırıyı beklemeli, tercihen iki ya da üç düşmanı yenmeli ve onlar bir anlaşmaya hazır olduğunda, ancak o zaman nokta koyabilirsiniz.

Bunu yapmak için rahatlamak ve eğlenmek yerine hazırlanmalı, çalışmalı, savaşmalı ve tekrar vurguluyorum, herkese bunun sonsuza kadar sizin olduğunu kanıtlamalısınız. Sadece biraz koşup sonra gerisin geri kaçmak olmaz. Ve ilk soruya geri dönecek olursak: Şimdilik hiçbir anlaşma mümkün değildir. Özellikle de her zaman hile yapan Amerikalılarla!

Aydınlık’ın bugünkü Prigozhin manşeti: Rusya’da Ethem Vakası

Aydınlık, bugünkü birinci sayfasında Prigozhin’i Kurtuluş Savaşı’ndaki Çerkes Ethem’e benzeterek “Rusya’da Ethem Vakası” manşeti attı.

- Advertisment -