Ana SayfaHaberlerProf. Dr. Halil Berktay anlatıyor |Anadolu sözcüğü ‘ana’ ve ‘dolu’ sözcüklerinden mi...

Prof. Dr. Halil Berktay anlatıyor |Anadolu sözcüğü ‘ana’ ve ‘dolu’ sözcüklerinden mi geliyor?

Halil Berktay, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ortaya atılan Türk Tarih Tezi bağlamında dillendirilen “Anadolu” kelimesinin ‘ana’ ve ‘dolu’dan türediği iddiasını Serbest TV ve SerbestPod kanallarında değerlendirdi.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Mayıs Cumartesi günü Diyarbakır Anneleri ile gerçekleştirdiği iftarın ardından yaptığı konuşmada, ‘Anadolu’ sözcüğünün ‘ana’ ve ‘dolu’dan türetildiği yönündeki, Türk Tarih Tezi döneminden kalma, popüler kültüre geçmiş iddiaları dillendirdi. Anadolu sözcüğünün kökeni nedir? Bu sözcük gerçekten de ‘ana’ ve ‘dolu’ sözcüklerinin birleşimi sonucunda mı oluştu?

“Maalesef şunu söylemek durumundayım; Türkçedeki ‘Anadolu’ sözcüğünün kökeninin ‘ana’ + ‘dolu’ gibi hayali etimolojilerle en ufak bir ilgisi yok. Bu, ‘Alp’ + ‘Oğlan’ eşittir Apollon, ya da ‘amma uzun’ eşittir Amazon, veya ‘Ne yaygara’ eşittir Niyagara (Niyagara şelalesi kast diliyor) gibi yakıştırmaların tamamı uydurma. Bilimle, gerçeklikle, tarihle, tarihsel linguistik ile uzaktan yakından en ufak bir ilgisi yok…”

Serbest TV’de izlemek için:

SerbestPod’da dinlemek için:

- Advertisment -