Ana SayfaHaberlerDünyaPul için Erbil’den açıklama: Tasarım, resmi olarak onaylanmadı

Pul için Erbil’den açıklama: Tasarım, resmi olarak onaylanmadı

Papa Francis’in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) ziyareti nedeniyle basılan puldaki Büyük Kürdistan haritasına Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. IKBY Ulaştırma ve İletişim Bakanı Anu Cewher, Papa’nın ziyaretini temsilen hazırlanan pulların “tasarım” olduğunu ve basım için henüz resmi olarak onaylanmadığını açıkladı.

Rudaw’ın haberine göre Kürdistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Anu Cewher, Irak Parlamentosu milletvekili Aliya Nassif’in, Kürdistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı tarafından Papa Francis’in Kürdistan Bölgesi ve Irak’ a ziyareti vesilesiyle hazırlanan posta pulları hakkındaki sözlerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Cewher, “Irak Parlamentosu milletvekili Sayın Aliya Nassif’in, bakanlığımız tarafından Papa’nın Kürdistan Bölgesi ve Irak’a ziyareti vesilesiyle hazırlanan posta pulları konusundaki son açıklamaları nedeniyle bugün kendisi ile telefonda görüştüm ve Kürdistan Bölgesi Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı olarak anayasaya her zaman saygı duyduğumuzu yineledim” dedi.

“Hazırlanan pulların tasarım olarak yayımlanan resimler olduğunu ve resmi olarak kararlaştırılan son şekli olmadığını” söyleyen Bakan Cewher, sözkonusu pulların bir grup tasarımcı ve sanatçı tarafından hazırlandığını ve Bakanlığa bağlı uzmanlar tarafından resmen onaylandıktan sonra üzerlerine Kürtçe, Arapça, Süryanice ve Türkmence dillerinde yazılar yerleştirileceğini söyledi.

Cewher, “Bakanlığımızın her zaman anayasaya, Irak’ın egemenliğine, toprak ve halkına saygı çerçevesinde hareket ettiğini bir kez daha teyid ettik” dedi.

Papa Francis Irak ve Kürdistan Bölgesi gezisi kapsamında 7 Mart’ta Erbil’e gelmişti. Kürdistan Ulaştırma ve İletişim Bakanlığı tarafından Papa’nın Kürdistan ziyareti anısına 6 farklı pul örneği basılmıştı. Pullardan birinde Türkiye’nin doğu bölgesini de içeren Büyük Kürdistan haritası fonda yer almıştı.

Pulla ilgili dün Dışişleri Bakanlığı da sert bir açıklama yapmıştı.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Papa Fransuva’nın Irak’ı ziyareti vesilesiyle IKBY tarafından bastırılması öngörülen hatıra pulları arasında ülkemizdeki bazı illeri de içeren bir haritanın resmedildiği bir pulun da yer aldığı görülmektedir.

“Bazı haddini bilmez IKBY yöneticileri bu ziyareti, Irak’ın komşu ülkelerinin toprak bütünlüklerine yönelik ham hayallerini açığa vurmak için kullanmaya yeltenmektedir.

“Bu tür sinsi emellerin ne şekilde hüsranla sonuçlandığı en iyi IKBY makamları tarafından hatırlanacaktır.

“IKBY makamlarından bu vahim hatanın derhal düzeltilmesine yönelik gerekli açıklamanın bir an önce ve net bir şekilde yapılmasını bekliyoruz.”

- Advertisment -