Ana SayfaHaberlerPutin; Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdı, Ukrayna’ya “Lenin’in eseri, Amerika kolonisi” dedi

Putin; Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdı, Ukrayna’ya “Lenin’in eseri, Amerika kolonisi” dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşmasında "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararını onaylıyorum" dedi. Rus lider, daha sonra Kremlin'de yine kameraların önünde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin liderleriyle tanıma ve iş birliği anlaşmalarını imzaladı.

Putin’in Rusya’da canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasından öne çıkan satırlar şu şekilde:

“Donbass’taki durum kritik, şiddetli bir hâl aldı. Ukrayna, Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır, Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır.”

“Bolşevik politikası sonucu Sovyet Ukrayna’sı oluştu. Günümüzde Ukrayna için ‘Vladimir İlyiç Lenin Ukraynası’ diyebiliriz. Ukrayna’nın yaratıcısı ve mimarı Lenin. Lenin’in Donbass’ı Ukrayna’ya bağlayan sert emirleri dahil arşiv belgeler bunu doğruluyor.”

“18. yüzyılda Ukrayna şehirlerini, Karadeniz kıyısını Türklerden biz koruduk.”

“Sovyetler Birliği’nden ayrılan cumhuriyetlerin bağımsızlık hakkı temele konulan bir mayındı.”

“Elbette geçmişi artık değiştiremeyiz, ama en azından geçmiş hakkında kayıtsız şartsız, siyasi boyut kazandırmadan doğrudan ve dürüstçe konuşmalıyız.”

“Bolşeviklerin başlıca görevi, ne olursa olsun iktidara tutunmaktı. Lenin’in devlet inşası ilkeleri, sıradan bir hata olmaktan çok daha kötüydü.”

“Gerçek komünizmden arındırmanın ne olduğunu Ukrayna’ya göstermeye hazırız. Ukrayna dışarıdan kontrol ediliyor ve dış etkiler iç politikalarını, şirketlerini ve ticaretini etkiliyor.”

“Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme planı kabul edilemez. Ukrayna’nın nükleer silah sahibi olması Rusya için tehdit olur. Bu tehdide cevap vereceğiz.”

“Bir ülke kendi güvenliğini alırken başka ülkelerin güvenliğini tehdit etmemelidir. Ukrayna şu anda bizim güvenliğimizi tehdit ediyor.”

“Ukrayna dış güçler tarafından kontrol edilmektedir. ‘Kukla’ bir hükûmet ile koloni hâline geldi.”

“Ukrayna’da yolsuzluk her zamankinden daha fazla. Ukrayna dış güçler tarafından kontrol ediliyor.”

“Ukrayna’da iktidarı ele geçiren radikaller terör örgütledi, bir dizi cezasız cinayet oldu, Odessa’da insanlar vahşice öldürüldü, ancak suçlular cezalandırılmadı. Onları isimleriyle tanıyoruz ve cezalandırmak için her şeyi yapacağız.”

“Bize şunu inandırmaya çalışıyorlar. NATO barışçıl ve savunma ile ilgili bir yapıdır. 2000 yılında ABD Başkanı Bill Clinton’a bir ziyaretinde Rusya’nın NATO’ya katılımının nasıl olacağına yönelik soru sordum. ‘Bizi bir müttefik olarak görmek istemiyorsunuz. Neden bizi düşman olarak görüyorsunuz?’ dedim. Bizi dost olarak görmüyorlar.”

“Askeri olarak Rusya’ya karşı tehdidin çok taraflı olarak arttığını görüyoruz.”

“Rusya en zorlu konuları dahi masada diplomatik olarak çözmeye çalışır. Rusya Avrupa’nın güvenliği konusunda inisiyatif ortaya koymuştur. Ancak Rusya’nın bu talepleri reddedildi.”

“Anti balistik füzeleri var. Denizaltılardan bile fırlatılabilen füzeleri var. 35 dakikalık, 7-8 dakikalık füzeleri var. 5 dakikada hedefe ulaşabilen hipersonik füzeleri var. Yani bizim boğazımıza bıçak dayamışlar.”

“Rusya Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanımak için her şeyi yaptı. BM’nin 2202 numaralı maddesini uygulamak için her şeyi yaptı. Kiev rejimi saldırgandır ve 2014 yılındaki darbeyle kurulmuştur.”

“Donbass krizini askeri operasyon dışında çözme girişimi yoktu. Bu nedenle Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararını onaylıyorum.”

Rus lider, daha sonra Kremlin’de yine kameraların önünde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin liderleriye tanıma ve iş birliği anlaşmalarını imzaladı.

- Advertisment -