Ana SayfaHaberlerPutin: “Dünya pozisyonumuzu anlıyor…”, Putin’e en yakın Rus gazetecilerden Kolesnikov: “Hayır, kesinlikle...

Putin: “Dünya pozisyonumuzu anlıyor…”, Putin’e en yakın Rus gazetecilerden Kolesnikov: “Hayır, kesinlikle böyle bir izlenim yok”

Putin’e en yakın gazetecilerden, Kommersant'ın 20 yıllık Kremlin muhabiri Andrey Kolesnikov, Rus liderin dün (16 Mart) yaptığı ve dünyada geniş yankı uyandıran konuşmasını “Sürekli seferberlik… Vladimir Putin, yanında olmayanı kendisine karşı sayacağı uyarısı yaptı” başlıklı bir haber analizle değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün (16 Mart) yaptığı konuşmada “zihinsel olarak Batı ile Rusya’dan daha uyumlu” olduğunu söylediği Rusya vatandaşlarını hedef almış, ‘Rus halkının hainlerle vatanseverleri ayırt edeceğini’ söylemişti.

Rusya’nın önde gelen gazetelerinden Kommersant’ın kıdemli muhabiri Andrey Kolesnikov’un Putin’in bu konuşmasından seçtiği cümlelere getirdiği yorumlar Turkrus.com sitesinde şöyle özetlendi:  

“Toplantının bölgelere ilişkin sosyal ve ekonomik destek konulu bir konferans olması gerekirken, Putin’in ‘Güvenlik Konseyi toplantısı formatına doğru ilerlediğine’ dikkati çeken Kolesnikov, ‘Konuşma savaş dönemine göre inşa edilmişti: Konuşmanın yoğunluğu, sinirleri dayanıklı olmayanlar için çok yüksekti’ diye yazdı.

“Yazar, Putin’in operasyonun neden gerekli olduğuna dair argümanları tekrarladığını aktardıktan sonra, ‘Yani her şey devam edecek, devam edecek’ diyerek operasyonun süreceği vurgusunu yaptı.

“Yazar, Putin’in bazı Rusları ‘beşinci kol faaliyeti yürütmekle’ suçlayıp çok sert bir üslup kullandığı bölümleri, ‘Rusya devlet başkanının üslubu, onun ölçülerini de aşan bir sertlikteydi’ diye yorumladı.

“Kolesnikov, Putin’in Batı’yı eleştirirken söylediği, ‘Bu yalan imparatorluğunun hangi kaynaklara sahip olduğunu anlıyoruz, ancak yine de hakikat ve adalet karşısında güçsüzler. Rusya, kendi pozisyonunu sürekli olarak tüm dünyanın dikkatine sunmaya devam edecek. Bizim pozisyonumuz dürüst ve açık. Giderek daha fazla insan bunu duyuyor, anlıyor ve paylaşıyor’ sözlerine, ‘Hayır, kesinlikle böyle bir izlenim yok’ yorumunu yaptı.

“Kolesnikov, Putin’in ‘beşinci kol’ olarak suçladığı Rusları eleştirirken kullandığı ‘Herhangi bir halk ve tabii ki Rus halkı, gerçek vatanseverleri pisliklerden ve hainlerden her zaman ayırt edebilecek ve onları yanlışlıkla ağızlarına giren bir sinek gibi tükürecek’ sözleri üzerine şu yorumu paylaştı: ‘24 Şubat’tan (Rusya’nın operasyon başlattığı tarih) sonra aceleyle ülkeden ayrılanlardan biri eğer geri dönmeyi düşünüyorsa, (bu sözlerin söylendiği) o anda bileti iade edeceğini varsaymak gerekir.’

“Devamında Kolesnikov, Rus liderin ‘Dünyadaki birçok ülke, başları eğik bir şekilde yaşamaya ve egemenlerinin tüm kararlarını itaatkârca kabul ederek yaşamaya çoktan boyun eğdi. Böyle ülkeler maalesef Avrupa’da da var. Ancak Rusya hiçbir zaman bu kadar sefil ve aşağılık bir durumda olmayacak. Verdiğimiz mücadele egemenliğimiz, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için bir mücadeledir. Rusya olmak ve Rusya kalma hakkımız için savaşacağız! Bizim için en iyi örnek, Anavatan’ın sadık savunucuları olan askerlerimizin ve subaylarımızın cesareti ve kararlılığıdır’ sözleri için, ‘Bu, muhtemelen, seçkinlerin konsolidasyonu için bir çağrıdır. Ve onlar için bir ultimatomdur’ dedi.”

- Advertisment -