Ana SayfaHaberlerBiden: "NATO'nun her karış toprağını savunacağız”

Biden: “NATO’nun her karış toprağını savunacağız”

ABD Başkanı Biden Beyaz Saray'da yaptığı basın açıklamasında "Rusya işgali sürdürürse biz de ileri gitmeye hazırız" dedi. Ukrayna’dan ayrıldığını duyuran Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıyan ve asker gönderen Putin canlı yayında yaptığı değerlendirmede “Minsk Anlaşması aslında Rusya, Donetsk ve Lugansk’ı tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü. Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden Donetsk ve Luhansk’ı tanımaktan başka çaremiz kalmadı” diye konuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 Rusya vatandaşı ile kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını duyurdu. Yarın Ukrayna gündemli online NATO liderler zirvesi var. Afrika ziyaretini erken bitiren Erdoğan yarınki online zirvede yerini alacak.

ABD Başkanı Biden’ın Beyaz Saray’daki basın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Rusya işgali sürdürürse biz de ileri gitmeye hazırız.

“Putin uluslararası hukuku ihlal ediyor. İleri giderse yaptırımlar artacak.

“2 finans kurumuna, Rusya Ticaret ve Kalkınma Bankası’na ve bir askeri bankaya yaptırım uyguluyoruz. Rusya’nın devlet borcuyla ilgili olarak batıdan finansmanını durduruyoruz. Artık Rusya batıdan finansman alamayacak.

“Yarından başlayarak aynı zamanda Rusya’daki bazı elit aile üyelerine karşı yaptırımlar uygulamaya başlayacağız. Almanya ile birlikte çalıştık. Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin ileriye gitmeyeceğinde mutabık kaldık. Rusya bedel ödeyecek. Yaptırımlar artacak.

“Bugün Rusya, Belarus’tan güçlerini çekmeyeceğini söyledi. Ben de halihazırda Litvanya, Letonya ve Estonya’da birliklerin artırılmasına karar verdim. Biz kesinlikle savaşa girmek niyetinde değiliz ama ABD müttefikleriyle birlikte her bir karışı savunacaktır.

“Rusya ile savaşmaya niyetimiz yok. Ancak Rusya tehditlerini artırıyor.

“ABD Ukrayna’ya savunma desteği verecek. ABD askerlerinin yerini savunma için değiştirmeleri emrini verdim. NATO’nun her karış toprağını savunacağız”

Putin: Evet, Minsk Anlaşması artık yok. Donetsk ve Luhansk’ı tanıdık

Rusya Devlet Başkanı Putin canlı yayında yaptığı basın açıklamasında, “Ukrayna’nın yapacağı en iyi şey NATO üyelik hedefinden vazgeçmek ve tarafsızlığını sürdürmek olur” diye konuştu.

Putin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Ukrayna silahsızlanmalı. Tepeden tırnağa Rusya’ya karşı silahlanmış durumdalar.

“Ukrayna’nın nükleer silah açıklaması bize yönelikti. Mesajı aldık. Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdittir.

“Bir kez daha altını çizmek istiyorum, Minsk Anlaşmasının uygulanmasına ilgi duyuyorduk, çünkü bu bir uzlaşı sonucuydu. Bu belgeyi hazırlayanlar arasındaydım.

“Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, Donetsk ve Luhansk’ı tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü.

“Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden Donetsk ve Luhansk’ı tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıdık.

“Dün Donetsk ve Luhansk ile işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmalarını imzaladık. Bu anlaşmalarda, söz konusu cumhuriyetlere askeri dahil yardım sağlayacağımızı öngören maddeler var. Orada çatışma devam ettiği için bu kararla, gerekirse taahhütlerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu net biçimde ortaya koyuyoruz.

“Ukrayna’nın NATO üyeliğine gelince bu sorunun en iyi çözümü, mevcut Kiev yönetiminin NATO’ya katılmaktan kendileri vazgeçmesi, tarafsızlığa uyması olur.

“Sorunun Ukrayna yönetimi ile Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz.”

“Ukrayna, ilişkileri normalleştirmek için Kırım ve Sivastopol’de yaşayan insanların Rusya’ya katılma kararını tanımalı.

“Ordunun Donbass’a hemen gireceği gibi bir şey söylemedim. Ayrıca, sahadaki gelişmeler ve bunlara bağlı olası sonuçları tahmin etmek mümkün değil. Her şey, sahada gelişen somut duruma bağlı.”

AB’den 27 Rusya vatandaşı ile kuruluşuna yaptırım kararı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 27 Rusya vatandaşı ile kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını duyurdu.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısından sonra konuşan Borrell “Avrupa için özellikle tehlikeli bir noktadayız” derken, “Rusya’nın ihlalleri yanıtsız kalmayacak” ifadelerini kullandı. Borrell, bazı bankaların ve savunma sektörünün yanı sıra ‘Ukrayna’nın güvenliğinin altını oyan 27 Rusya vatandaşı ile kuruluşunu hedef alacaklarını’, Rusya’nın Avrupa sermaye piyasalarına erişimini sınırlandıracaklarını belirtti.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın tüm üyelerinin AB yaptırımlarına tabi tutulacağını söyleyen Borrell, “Oybirliğiyle onaylanan bu yaptırım paketi Rusya’nın canını acıtacak, hem de çok acıtacak” dedi. Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şahsının hedef alınmayacağını da ekledi.

NATO liderler zirvesi Ukrayna gündemiyle online toplanacak

Ukrayna gündemiyle toplanacak NATO liderler zirvesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Erdoğan, Kongo ve Senegal duraklarından sonra gideceği Gine Bissau ziyaretini iptal ederek bugün Türkiye’ye döndü.

- Advertisment -