Ana SayfaHaberlerPutin geri adım atmıyor: “Neo-nazilerle savaşıyoruz, sivil halkı canlı kalkan yapıyorlar”

Putin geri adım atmıyor: “Neo-nazilerle savaşıyoruz, sivil halkı canlı kalkan yapıyorlar”

Zelenski'nin basın toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “sivil kayıpları önlemek için Rus güçlerinin elinden gelen her şeyi yapmasına rağmen Ukrayna halkının sivil kalkan olarak kullanıldığını iddia etti. Reuters, sabah saatlerinde Fransız mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde Macron’un Putin’e “hata yapıyorsun” dediğini yazdı.

Ukrayna işgalinin 8. Gününde Kremlin’de düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, askeri operasyonun planlandığı gibi hareket ettiğini söyledi ve “Rusların ve Ukraynalıların tek bir halk olduğu inancımı asla terk etmeyeceğim.” dedi,

Rus lider sözlerine şöyle devam etti:

“Biz şu anda neonazilerle savaşıyoruz. Bunu görebilirsiniz zaten. Yabancılar var. Ortadoğu’dan bile gelen yabancı silahlı askerler var. Ve sivilleri insan kalkanı olarak kullanıyorlar. Her türlü zırhlı aracı yerleşim yerlerinde kullanıyorlar. Bu tam olarak radikalleşmeye işaret ediyor.”

“Silahları yerleşim yerlerinin yakınlarına mevzilendiriyorlar. Hatta yabancı ülke sakinlerini de esir almış vaziyetteler. Binlerce öğrenci var Harkiv’de. Hepsini tren istasyonunda tutuyorlar. 3 binden fazla yabancı öğrenci var.”

Ukrayna’nın sivilleri ve yabancıları “canlı kalkan” olarak kullandığını iddia eden Putin, “Askerlerimiz sivil kayıpların önüne geçmeye çalışıyor ve hayatlarını kaybediyor.” dedi.

“Ordumuz koridorlar açıyor tüm savaş bölgelerinde ve gerekli imkanları sağlıyoruz ki siviller, yabancı ülke vatandaşlarımı güvenli bir şekilde çıkabilsin. Faşistler engelliyor bu çabamızı.”

“Daha da kötüsü burada neonaziler sivillere kötü muamele ediyor, sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Elimizde ses kayıtları var. Donetsk’te, Lugansk’ta.”

“Bizim güçlerimiz ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, sivil kayıpları önlemek için. Buna Ukrayna halkı da dahildir.”

Konuşmasının sonunda Putin, Rusya’nın kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Macron telefonda Putin’e: Kendine yalan söylüyorsun

Reuters, günün erken saatlerinde Putin’le telefonda konuşan Macron’un, , görüşme sırasında Rus lidere ‘büyük bir hata yapıyorsun’ dediğini yazdı.

Ajansa konuşan bir Fransız yetkili, Putin Macron’a ‘Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması gerektiğini’ söylediğinde, Fransa Cumhurbaşkanı’nın ‘Kendine yalan söylüyorsun’ diyerek yanıt verdiğini aktardı. İsmi açıklanmayan yetkili, Macron’un Putin’e “Bu işgal ülkenize pahalıya mal olacak, ülkeniz zayıflayacak ve çok uzun bir süre yaptırımlar altında kalacak.” dediğini de öne sürdü.

“Putin Ukrayna’nın tamamını kontrol etmek istiyor”

90 dakika süren görüşmede Putin, Ukrayna’nın işgalini “tarafsızlaştırma, silahsızlandırma ve Nazilerden arındırma” olarak tanımlamaya devam etti, Ukrayna’nın tamamını kontrol etme niyetinde olduğunu söyledi.
Rus lider ayrıca Ukrayna yönetiminin topluca yetkilerini bırakması talebinde bulundu. Macron, bu konuşmadan sonra Zelensky’yi aradı. Zelensky’nin cevabı “teslim olmayacağız” oldu.

- Advertisment -