Ana SayfaHaberlerDünyaPutin, güvenilir halef bulamadığı için gitmiyormuş

Putin, güvenilir halef bulamadığı için gitmiyormuş

Rusya’nın en etkili gazetesi Kommersant’ın Kremlin muhabiri Andrey Kolesnikov, Putin’in iktidara geldiği 2000’den bu yana onu sürekli izlediği için “Putin’in gölgesi” olarak anılıyor. Kolesnikov, geçtiğimiz günlerde bir başka meslektaşına verdiği söyleşide Putin’i anlattı. Kolesnikov’a göre, Putin’in iktidarı bırakmasından çok bırakamamasından söz edilebilir; çünkü Putin aradığı güvenilir halefi bir türlü bulamıyormuş.

Andrey Kolesnikov, Rusya’nın en ünlü gazetecilerinden biri. Onu bu kadar önemli yapan, 2000’de iktidara geldiği ilk günden beri Kommersant gazetesi adına Kremlin muhabiri olarak çalışması, Putin’i gittiği hemen her gezide izleyen bir muhabir-yazar olması, Putin’e dair objektif yazıları, hatta zaman zaman Rus lidere başka gazetecilerin cesaret edemediği “ironik” eleştiriler getirmesine rağmen Kremlin’den müsamaha görmesi.

2000’de “bilinmeyen” Putin’i Rus halkına bir söyleşi formatında tanıtan ilk kitaplardan birini de yazan Kolesnikov, kendisiyle yapılan son söyleşide “bugüne kadar neyi yazıp yazmayacağı konusunda Kremlin’den tek bir ikaz bile almadığını ve kendisinin bir gösteriyi ilk sıradan izleyen bir gözlemci olarak tanımladığını” söyledi.

SSCB’nin yıkılışının 30. yılı için, çalıştığı Kommersant gazetesi pek çok ünlü isim gibi kendi muhabiri olan 54 yaşındaki Andrey Kolesnikov’la da bir söyleşi yaptı.

Bu söyleşide, “Putin’e en yakın gazetecilerden biri” sıfatıyla Rus lidere, gelecek planlarına ilişkin görüşleri de soruldu.

Ünlü gazeteci Viktor Loşak, Kolesnikov’a, 2000’deki kitap söyleşisinde Putin’in “Rusya’nın Batı Avrupa kültürünün parçası olduğu, bunun değerinin bilinmesi gerektiği, devletin ekonomiyi yönetmemesi gerektiği” gibi fikirleri dile getirdiğini hatırlatıp, “o an Putin’e dair ne anladığını” sordu.

Kolesnikov, “Ben de o zaman yaklaşık olarak bunu anladım. Bunları içtenlikle söylediğini gördüm” dedikten sonra, “muhatabı olanların farklı standartlarını” anladıktan sonra Putin’in 2-3 yıl sonra farklı bir noktaya geldiği yorumunu yaptı.

 Viktor Loşak’ın bu “standartlar” ile neyi ima ettiğini sorması üzerine Kolesnikov, muhtemelen Putin’in iç ve dış politikadaki siyasi muhataplarını kast ederek şu karşılığı verdi:

 “Göz bir şey söylüyor, düşünce farklı oluyor, yapılan bambaşka oluyor. Farklı bir şey yapıyorlar, üçüncü bir şeyi düşünüyorlar, dördüncü bir şey ima ediyorlar, müttefikleri ile beşinci bir standartta ilişki kuruyorlar vesaire… Belki de en başta o (Putin) kendisiyle ilişkilerde böyle olmayacağı zannına kapıldı. Çünkü kendisi (muhataplarıyla) sonuna kadar açık ve anlaşılır konuşacağını düşündü. Ama bunun olmayacağını çok çabuk anladı. Hepsi bu.”

Gazetecinin “Siyasete atılınca farklı biri mi oldu?” sorusuna Kolesnikıv, “En başta var olan bazı garip yanılsamalar, bazı fazlalıklar ilk birkaç yıl içinde gitti. Ve o zamandan beri, bu yanılsamalar olmadan da (Putin) varlığını mükemmel bir şekilde sürdürdü” diye cevap verdi.

“İktidarı daha kısa sürecek sanmıştım”

Gazeteci Viktor Loşak, Kolesnikov’a Ağustos 2006’da verdiği demeçte “2008’de Putin istifa edecek. 2012’de geri dönecek ve (toplam) 16 yıl başkanımız olacak” dediğini, bunun o tarih için “şaşırtıcı derecede doğru bir tahmin olduğunu”, ancak iktidarının 16 yılla bitmediğini (şu an 21. yılında) hatırlatarak, “Tahmininiz gerçekleşmedi. İktidarın onun (Putin) elinde bu kadar uzun süre kalacağını tahmin ediyor muydunuz?” diye sordu.

“Bu kadar uzun beklemiyordum. Daha kısa süreceğini ummuştum” diye Kolesnikov, iktidarın uzamasının nedeni için, “Bana öyle geliyor ki, tüm bunlar iktidarı devretmeye hazır olduğu halefi hakkındaki şüphelerini henüz çözmemiş olmasından kaynaklanıyor” dedi.

Bunun “daha uzun bir süre iktidarda kalmak için uydurulmuş bir gerekçe” olduğuna inanmadığını söyleyen Kolesnikov, “Ben öyle düşünmüyorum. Bana öyle geliyor ki, (Putin) halen halef arayışında kaybolmuş durumda. Durum onunla bağlantılı” diye konuştu.

Devamında Kolesnikov, 2008-2012 döneminde Putin’in aday göstermesiyle Dmitri Medvedev’in devlet başkanı olduğu döneme atıf yaparak, bu dönemin ardından Putin’in tekrar başkanlığa dönmesini, “ülkenin yükünü kaldırabilecek birini bulamaması” ile açıkladı. 

Kolesnikov, “Putin’in kendisine ve hepimize yüklediği ülkenin yükünü, kaldırabilecek birine vermek… Bu insanı bulamıyor. Bulması da pek olası değil” dedi.

Loşak’ın “Peki birkaç on yıl daha bulamazsa?” diye sorması üzerine Kolesnikov, “Bu durumda ileriye dönük tahmin kötü gibi görünüyor, ancak yine de (Putin) şu anki dönemini (2024’te bitiyor) zamanında tamamlayacak gibi geliyor bana. (O ihtimali) gözardı etmiyorum, ama biraz daha erken bırakacağını sanmıyorum. Bu konuda hiçbir şey söylemiyor” karşılığını verdi. Kaynak: turkrus.com

- Advertisment -