Ana SayfaHaberlerDünyaPutin, Halep’i yerle bir eden generali Ukrayna'daki birliklerin başına getirdi

Putin, Halep’i yerle bir eden generali Ukrayna’daki birliklerin başına getirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de görev yapan General Sergey Surovikin'i Ukrayna'daki birliklerin başına getirdi. Halep'te ve daha önce Çeçenistan'da yıkıcı hava saldırılarına emir veren isim olarak bilinen Surovikin, göreve atanmasından (8 Ekim) iki gün sonra Kyiv’in bombalanması emrini verdi. Surovikin’in sabıkaları arasında 1991’de Gorbaçov'a başarısız darbe girişiminde sivil kalabalığa ateş açılması emrini vermek de var.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki Birleşik Askeri Kuvvetler komutanını değiştirdi. Daha önce Suriye’de görev yapan General Sergey Surovikin Ukrayna’daki birliklerin aşına getirildi.

Sergey Surovikin, 1991’de “Ağustos Darbesi” olarak da bilinen Gorbaçov’a başarısız darbe girişiminde sivil kalabalığa ateş açılması emrini verdiği ve 3 göstericinin ölümünde parmağı olduğu gerekçesiyle 7 ay hapse mahkûm edilmişti. Dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Surovikin’in yargılanma sürecine müdahale ederek hapisten çıkmasını sağlamştı.

Silah kaçakçılığı suçlaması

Eylül 1995’te, silah kaçakçılığı yapmaktan bir yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırılan Surovikin, soruşturma sonucunda yine serbest bırakıldı.

Rus ordusunun sabıkalı komutanı, 1987’de Omsk Yüksek Askeri Komuta Okulu’ndan “karacı teğmen” rütbesiyle mezun oldu.

Afganistan Savaşı’ndan sonra Frunze Askeri Akademisi’nde kurmay eğitimi aldı. Hemen ardından Çeçenistan’a gönderildi.

Bu dönemde yıkıcı hava saldırılarına komuta etti ve Rusya karşıtı unsurlara askeri operasyonlar planladı. Çeçenistan dönemi, kariyerindeki yükselişin başlangıcı oldu.

2011 yılında Askeri Polis Teşkilatı’nın kuruluşunda görev alsa da, “sabıka dosyası” nedeniyle ataması durduruldu.

Halep’i yerle bir eden general

Her şeye rağmen 2013’te general rütbesi aldı ve Haziran 2017’de Suriye’deki Rus birliklerinin başına getirildi. Şam yönetimiyle birlikte gerçekleştirdiği hava operasyonlarında Halep başta olmak üzere muhaliflerin bulunduğu bölgeleri önemli ölçüde etkisiz hale getirdi.

Suriye’deki hava saldırılarında çok sayıda sivil hayatını kaybetse de Sergey Surovikin’e savaşın gidişatını değiştiren isim olarak “Rusya Federasyonu Kahramanı” madalyası verildi.

Surovikin’in, Ukrayna birliklerinin başına geçer geçmez ilk adımı Kyiv’i vurmak oldu.

Rusya uzmanları, Sergey Surovikin’in “Ukrayna’da ‘büyük yıkıma’ yol açabilecek kararlar alacağı” görüşünde. (NTV)

- Advertisment -