Ana SayfaHaberlerDünyaPutin, Nobel ödüllü gazeteci Muratov’un ‘yabancı ajan ilan edilmeme’ koşullarını açıkladı

Putin, Nobel ödüllü gazeteci Muratov’un ‘yabancı ajan ilan edilmeme’ koşullarını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Nobel Barış Ödülü’nü alan Novaya Gazeta’nın genel yayın yönetmeni Dimitri Muratov’un, “Rus yasalarını ihlal etmedikçe” ve “bunun için bir sebep yaratmadıkça” Rusya yasalarına göre “yabancı ajan” ilan edilmeyeceğini söyledi.

2020’de çıkan yasa gereği, Rusya’da yabancı bir ülke ya da kurumdan maddi destek alan basın organı ya da dernekler “yabancı ajan” olarak vasıflandırılıyor.

Son olarak Ağustos’ta muhalif özel medya kanalı TV Rain (Dozhd) “yabancı ajan” olarak sınıflandırılmıştı. Buna göre, kanaldaki her program öncesi 15 saniye boyunca ekranda “Bu yayın yabancı ajan işlevi gören bir medya kuruluşu tarafından üretildi” uyarısı çıkıyor. Aynı uyarı kanalın internet sitesinin üst kısmında sürekli olarak yer alıyor.

Turkrus.com’un haberine göre Rus lider, “Muratov, Rus yasalarının yasakladığı şeyleri yapmak için Nobel Ödülü’nü bir kalkan olarak kullanırsa, o zaman bunu bilinçli olarak, kendine dikkat çekmek için veya başka bir nedenle yapmış olacaktır” dedi.

Muratov, Nobel Barış Ödülü’nü Filipinli gazeteci Maria Ressa ile paylaşmıştı. Ödül Rus gazeteciye, “demokrasi ve kalıcı barışın tesisi için ön koşul olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları” nedeniyle verilmişti.

Putin’in sözcüsü Dimitri Peskov, ödüle ilişkin yorumunda Muratov’u tebrik etmiş, onu “ideallerinin peşinde giden cesur bir gazeteci” olarak nitelemişti.

Vladimir Putin’in Muratov’u Nobel Ödülü’nü aldığı için şahsen tebrik ettiğine dair bir bilgi medyaya yansımadı.

- Advertisment -