Ana SayfaHaberlerDünyaPutin: “Üçüncü taraf müdahalesine yıldırım gibi ani ve şiddetli cevap vereceğiz”

Putin: “Üçüncü taraf müdahalesine yıldırım gibi ani ve şiddetli cevap vereceğiz”

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki savaşa üçüncü bir tarafın müdahale etmesi halinde Rusya’nın buna yanıtının ‘yıldırım gibi ani ve şiddetli’ olacağını söyledi. “Elimizde kimsenin aşık atamayacağı araçlar var ve bunu hava atmak için söylemiyoruz, gerekirse bunları kullanırız” diyen Putin bu konuda kararlı olduklarını vurguladı.

Putin nasıl bir müdahalenin yapılacağına şimdiden karar verdiklerini söyledi fakat bunun ne olduğunu açıklamadı.

BBC muhabiri Yaroslav Lukov’a göre Putin’in bu ifadeyle balistik ve nükleer silahları kastettiği düşünülüyor. Rusya, işgalin başlamasının ardından stratejik nükleer silahlarını yüksek alarm seviyesine getirdiğini duyurmuştu.

Analistler Putin’in bu tehditleri, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya daha fazla yardım etmemesi için yaptığını düşünüyor.

BBC diplomasi muhabiri Paul Adams da habere yazdığı analizde Putin’in bu tehdidinin savaştaki güçlüklerinin artmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Paul Adams’ın analizi şöyle:

“Batılı yetkililer Rusya’nın Donbas’a yığdığı güçlerinin sadece sınırlı bir şekilde ilerleyebildiğini düşünüyor.

“Konuştuğum bir yetkili ‘Gerçek bir kazanım sağlayamadılar’ diyor.

“Bölgedeki sağanak yağmur da Rus ilerleyişini yavaşlatıyor.

“Bir yetkili ‘Ruslar yağmurda savaşmayı sevmez’ diyor ve Rusya’nın taktik yetersizliğinin ve lojistik sorunlarının sürdüğünü söylüyor.

“Rus birliklerinin yolları terk ederek arazide ilerleme kabiliyeti de var. Batılı yetkililer, bunu tercih etmemeleri nedeniyle şaşkın.

“Ukraynalı askerler, kuşatıldıkları yerlerde bile uzun süre direnmeyi ve birliklerine destek göndermeyi başarıyor. Mariupol bunun en net örneği.

“Rusya’nın ele geçirdiği yerlerde bile Ukraynalı askerler hızlı saldırılarla buraları geri ele geçirebiliyor.

“Rus cephesinin arkasında faaliyet yürüten Ukraynalı özel birlikler de uzun lojistik konvoyların zayıflıklarından faydalanıyor.

“Bu da Ukrayna’ya zaman kazandırıyor.”

- Advertisment -