Ana SayfaHaberlerDünya“Putin, Zelensky’i devirip Ukrayna’nın başına Moskova yanlısı lider getirme peşinde”

“Putin, Zelensky’i devirip Ukrayna’nın başına Moskova yanlısı lider getirme peşinde”

Kremlin'in Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky hükümetini devirmek için planlar hazırladığını iddia eden ABD’ye paralel bir açıklama da İngiltere’den geldi. Rusya'nın Ukrayna'da “dost” bir hükümet kurma planının deşifre edildiğini iddia eden İngiliz Dışişleri’nin (Foreign Office) verdiği bilgilere göre bu isim, eski Rus-yanlısı Ukrayna milletvekili Yevheniy Murayev. Eski Başbakan adayı Murayev açıklamadan sonra Facebook’ta James Bond afişiyle kendi fotoğrafını paylaştı

Batılı ve Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın askeri işgal veya batı yanlısı cumhurbaşkanı Zelensky’nin hükümetini devirmeyi amaçlayan çeşitli senaryolar planladığını açıkça dillendirmeye başladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığının iddiaları, tam da Rusya’nın sınır yakınına sevk ettiği yaklaşık 100.000 askerle Ukrayna’yı işgal edebileceği yönündeki uyarıların arttığı sırada geldi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ” Ukrayna’yı işgal edip etmemeyi değerlendiren Rus hükümetinin Kiev’in başına Rus yanlısı bir lideri getirmek istediğini gösteren bilgilere sahibiz” dedi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca Rusya’nın başbakan adayı olarak düşündüğü ismin eski bir Rus yanlısı milletvekili Yevheniy Murayev olduğu bilgisi yer aldı.

Murayev’in Rus istihbaratı üzerinden, 2014 yılında Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in protestolarla devrilmesinden sonra Rusya’ya kaçan dört eski üst düzey yetkiliyle bağlantısı olduğu belirtildi.

Bu dört isim arasında, Ukrayna’ya başbakanlık yapmış Azarov ve Arbuzov, bir de Yanukoviç’in danışmanı Kluyev bulunuyor

Dışişleri Bakanlığı, “Bu kaçanlardan bazılarının şu anda Ukrayna’ya yönelik saldırı planında yer alan Rus istihbarat görevlileriyle teması var” dedi.

İngiliz İstihbaratı ile iletişime geçen kişiye göre, Yanukoviç hükümetinin eski yetkilileri uzun zamandır Ukrayna’da iktidara geri dönmeyi planlıyor.

Rusya’nın Başbakan adayı Murayev’den James Bond paylaşımı

İngiltere’nin açıklama yapması ardından muhtemel başbakan adayı olarak öne sürülen isim Murayev, Facebook sayfasında 007 filminin posterine kendi kafasının montajlandığı bir fotoğrafı paylaştı.

Ukraynalı liderler, uzun zamandır Kremlin’in kapsamlı bir askeri işgalden ziyade Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak amacıyla hükümeti düşürmeye başvuracaklarını öne sürüyordu.

İngiltere, son günlerde Ukrayna’ya binlerce tanksavar silahı göndererek, Rusya’nın Ukrayna’ya asker sevkini engelleme çabalarında önemli bir rol üstlenmişti. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, dün açıklanan bilgilerle Kremlin’in Ukrayna’yı yıkmak için tasarladığı faaliyetlerin kapsamının ortaya çıktığını söyledi:

“Rusya gerilimi düşürmeli, saldırganlık ve dezenformasyon kampanyalarına son vermeli ve bir diplomasi yolu izlemeli. Birleşik Krallık ve ortaklarımızın defalarca söylediği gibi, Ukrayna’ya yapılacak herhangi bir saldırı, ciddi maliyetlere yol açacak büyük bir stratejik hata olacaktır.”

ABD de henüz iki gün önce “Ukrayna’nın istikrarını bozma çabalarına dahil olduğunu açıkladığı” dört Rus yanlısı Ukraynalı politikacıya yaptırım uygulamıştı.

- Advertisment -