Ana SayfaHaberlerDünya“Putin’den pek çok gerçek saklanıyor”

“Putin’den pek çok gerçek saklanıyor”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'daki savaşın gidişatıyla ilgili kapsamlı bilgiye sahip olmadığı görüşünü dile getirdi. İngiltere ve ABD’den de benzer açıklamalar geliyor.

Scholz, Alman NDR kanalına verdiği ve tamamı yarın (3 Nisan) yayımlanacak olan mülakatta, Putin’in yeterince bilgilendirilmediğine inandığını belirterek, kendi birimlerinin Putin’den, “savaşta ölen Rus askerlerinin sayısı gibi önemli pek çok gerçeği sakladığını” kaydetti.

İngiltere ve ABD’den benzer açıklamalar

İngiliz istihbarat servisi GCHQ’nun Başkanı Jeremy Fleming de dün yaptığı açıklamada, Putin’in danışmanlarının ona gerçeği söylemekten korktuklarını iddia etmiş, ancak Kremlin’in yine de Ukrayna’daki yanlış hesaplamaların boyutunun farkında olması gerektiğini kaydetmişti.

Öncesinde ABD yönetimi de, istihbarat kaynaklarına dayanarak benzer açıklamalarda bulunmuştu. ABD kaynakları, Putin’in kendisini ordu tarafından kandırılmış hissettiğini ve Kremlin ile ordu üst yönetimi arasında gerginlik yaşandığını ileri sürmüştü. ABD yönetimi, Putin’in danışmalarından bazılarını görevden aldığı ve kendi kendini izole ettiğini savunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Danışmanlardan bazılarını görevden aldığı ya da ev hapsinde tuttuğuna dair işaretler var” demiş, ancak ellerinde “çok fazla somut delil bulunmadığını” da eklemişti. (DW Türkçe)

- Advertisment -