Ana SayfaHaberlerDünyaPutin: “MB’nin bağımsız para politikası izlemesine izin vermezsek sonumuz Türkiye gibi olur”

Putin: “MB’nin bağımsız para politikası izlemesine izin vermezsek sonumuz Türkiye gibi olur”

Putin’e “her şeyin sorulabildiği” ve isteyen her gazetecinin katılabildiği basın toplantısında Rusya lideri, Merkez Bankası’nın para politikalarına ilişkin soruya Türkiye göndermeli bir cevap verdi: "Merkez Bankası'nın bağımsız ve ihtiyatlı para politikası izlemesine izin vermezsek sonumuz Türkiye gibi olur."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yıl sonunda gazetecilerin sorularını cevapladığı geleneksel basın toplantısı bugün yapıldı. Putin geçen sene yeni tip koronavirüs pandemisi nedeniyle gazeteciler ile video-konferans yöntemiyle bir araya gelmişti, bu seneyse basın toplantısı yüz yüze gerçekleştirildi.

Kremlin sözcüsü Peskov, toplantıdan önce Putin’e her zamanki gibi “özgür bir gündemle, istenen soruların özgürce sorulacağını ve kapsamlı cevaplar alınacağını” söyledi.

Rusya Devlet Başkanı sene sonundaki basın toplantılarını 2001’den beri düzenliyor. Söz konusu basın toplantıları aralık ayı içindeki perşembe günlerinden birine denk geliyor.

Putin bugünkü basın toplantısında, NATO’nun 90’lı yıllarda Rusya sınırları yakınlarına doğru genişlemeyeceğine dair söz vererek Rusya’yı aldattığını belirtti: “1990’lı yıllarda doğuya doğru bir inç dahi genişlemeyeceklerini söylediler. Ya ne oldu? Bizi aldattılar. Göz göre göre kandırdılar. NATO doğuya doğru tam beş genişleme dalgası gerçekleştirdi. Şimdi Romanya ve Polonya’ya kadar geldiler, buralara (saldırı amacıyla kullanılabilecek) kendi silah sistemlerini yerleştirdiler.”

Rusya lideri, 1998’de federal güvenlik servisi FSB’de çalıştığı dönemde ABD’de görevli olan çifte ajanların kendisine, Batı’nın Rusya’yı içeriden yıkmaya dair planlar yaptığını aktardığını söyledi.

Putin, “Bizi içeriden çökertmeyi planlamak yerine bizimle işbirliği yapmaları gerekirdi” diye ekledi.

“Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum”

Putin, Rusya Merkez Bankası’nın para politikalarına ilişkin bir soru üzerine Türkiye’ye gönderme yaptı ve Merkez Bankası faiz oranını artırmazsa durumun Türkiye’dekine benzer bir hâl alabileceğini söyledi: “Merkez Bankası’nın nasıl çalışacağına karışmıyorum. Merkez Bankası’nı eleştirmek mümkün, fakat ben bunu yapmıyorum. İş dünyası ile iletişim içindeyim ve onların ne düşündüğünü de biliyorum. Ancak ben Merkez Bankası’nın çalışmasını olumlu değerlendiriyorum. Nitekim eğer Merkez Bankası para-kredi politikasını sıkılaştırmazsa, o zaman Rusya’daki durum Türkiye’dekine benzer bir hâl alabilir.”

- Advertisment -