Ana SayfaHaberlerPutin’in sevgilisi olduğu söylenen Kabayeva’ya da yaptırım gelecek mi?

Putin’in sevgilisi olduğu söylenen Kabayeva’ya da yaptırım gelecek mi?

“Rusya zaten benzeri görülmemiş yaptırımlar altında ve şimdi Avrupa Birliği (AB) bir politikacı, medya patronu, eski olimpik jimnastikçi ve -eğer söylentiler doğruysa- Vladimir Putin'in kız arkadaşı ve bazı çocuklarının annesi olan Alina Kabaeva'yı hedef alabilir…” BBC’den Thom Poole yazdı.

AB ve başka ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar, Putin’e en yakın olan kişileri -oligarklar, politikacılar ve başkana yakınlıklarından yararlandıkları söylenen diğer yetkililer- cezalandırmak için yürürlüğe konmuştu.

Geçen ay ABD ve İngiltere Putin’in iki kızına, 36 yaşındaki Maria Vorontsova ve 35 yaşındaki Katerina Tikhonova’ya yaptırım uyguladı; ikisi de Putin’in eski karısı Lyudmila’dan olan çocukları.

Eğer söylentiler doğruysa Vladimir Putin’in sevgilisi ve bazı çocuklarının annesi olan Alina Kabaeva, hakkındaki bilgilere rağmen şimdiye kadar yaptırımlardan kaçınabildi. Fakat artık bir şeylerin yaklaştığını hissetmiş olabilir, özellikle de Mart ayında İsviçre’deki ikametgahından sınır dışı edilmesi talebinden sonra…

Kaynaklar BBC’ye, onun AB tarafından yaptırım uygulanacak kişiler listesinde olduğunu doğruladı. AFP’ye göre, Kremlin propagandasının yayılmasındaki rolü ve 69 yaşındaki Başkan Putin ile “yakın ilişkisi” nedeniyle hedef alınacak. Yine de taslak belge onu Putin’in ortağı olarak adlandırmıyor ve AB henüz teklifi resmi olarak imzalamadı.

Rusya’nın lideri mahremiyetine önem veren, özel hayatı sorulduğunda soruyu geçiştirme eğiliminde olan biri olarak biliniyor; yine de Kabaeva ile ilişkisini açıkça reddetti.




Alina Kabaleva, altın madalya kazandığı Atina Olimpiyatları’nda.

Moskovsky Korrespondent gazetesi, Putin’in 2008’de karısı Lyudmila’dan boşanmayı ve Bayan Kabaeva ile evlenmeyi planladığını iddia eden bir haber yayımladı. İddiayı ikisi de reddetti. Kısa süre sonra yetkililer gazeteyi kapattı. Putin ve Lyudmila bundan beş yıl sonra ayrıldıklarını açıklayacaklardı.

Rusya cumhurbaşkanı, Kabaeva ile ilişkisi olduğunu inkâr ederken, Kabaeva başarılı spor kariyerinin ardından siyasette bir kariyer yapmak üzere çalışıyordu.

Spor kariyeri

Kabaeva’nin seçtiği disiplin ritmik jimnastikti. Kendi adını taşıyan bir hamlesi vardı ve takımının lider oyuncusuydu. Rusya adına 2000-2016 yılları arasında katıldığı bütün olimpiyatlarda madalya kazandı.

1983 doğumluydu, ritmik jimnastiğe dört yaşında başladı. Antrenörü Irina Viner, “Onu ilk gördüğümde gözlerime inanamadım. Kız, ritmik jimnastikte çok önemli olan iki özelliğin nadir bir kombinasyonuna sahipti: Esneklik ve çeviklik” diyor.

Uluslararası ilk çıkışını 1996’da yaptı ve 1998 Avrupa Şampiyonasında sürpriz bir şampiyon olarak öne çıktı.

2000 Sidney Olimpiyatları’nda çemberde yaptığı bir hata ona pahalıya mal oldu ve bronz madalyayla yetinmek zorunda kaldı. Dört yıl sonra Atina’da altın madalyayı kazandı.




Alina Kabaeva sporu bıraktıktan sonra siyasete ve medyaya geçti.

Emekli olduğunda Olimpiyat ödüllerinin yanı sıra 18 Dünya Şampiyonası madalyası ve 25 Avrupa Şampiyonası madalyası sahibiydi.  

Sporu bıraktıktan sonra siyasete atıldı ve 2007-2014 yılları arasında iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin milletvekili olarak Rusya’nın alt meclisine girdi.

2014 yılında, neredeyse tüm büyük Rus devlet medya kuruluşlarında büyük hisseleri olan Ulusal Medya Grubu’nun başkanı oldu.

Bu tür yayın organları şimdi, Ukraynalıları kendi şehirlerini bombalamakla suçluyor, Ukraynalıların Rus birliklerini kurtarıcıları olarak karşıladığı gibi haberler yayımlıyor.

Pozisyonunun onu zengin bir kadın haline getirdiği ve -sızdırılan belgelere göre- yılda yaklaşık 12 milyon dolar (9.7 milyon £) kazandığı söyleniyor.

Putin’le ilk ne zaman tanıştığı bilinmiyor, ancak önde gelen bir Olimpiyat sporcusunun bir ülkenin başkanıyla tanışması alışılmadık bir durum değil. İkilinin, 2001’de Putin’in kendisine en yüksek devlet madalyası olan Dostluk Nişanı’nı verirken çekilmiş bir fotoğrafları var.




Putin ve Kabaeva 2001’de bir törende.

Ortak çocukları olduğuna dair söylentiler var, ancak raporlar kaç çocukları olduğuna dair farklılık gösteriyor.

Bir İsviçre gazetesi, Kabaeva’nın 2015’te Lugano Gölü yakınlarındaki seçkin bir klinikte bir erkek çocuğu ve 2019’da aynı yerde başka bir erkek çocuğu doğurduğunu haberleştirdi. Sunday Times ve Wall Street Journal’a göreyse çiftin 2019’da Moskova’da ikizleri oldu.  

Kremlin bu tür haberleri reddediyor. 2015 yılında Putin’in sözcüsü, “Vladimir Putin’in babası olduğu öne sürülen bir bebeğin doğumuyla ilgili bilgiler gerçeklerle örtüşmemektedir” demişti.

Putin’in ihtiyatlı doğası böyle: Lyudmila ile olan evliliğinden iki yetişkin kızı olduğunu söylemek dışında kamuoyuna hiçbir bilgi vermedi; çocuklarının isimlerini bile zikretmedi.  

Kabaeva, Putin ile ilişkisine dair haberler ortaya çıktığından itibaren kamuoyunun ilgi odağı oldu.

2011’de Fransız moda evi Balmain’den pahalı bir altın elbise giydiği bir Vogue kapağı vardı. Aynı zamanda Soçi’deki 2014 Kış Olimpiyatları’nda meşale taşıyıcısıydı.

Daha yakın zamanlarda, geçtiğimiz Nisan ayında Moskova’daki bir genç jimnastikçiler festivalinde göründü ve kendisini gizlediğine dair iddiaları reddetti. Festivalde Rusya’nın savaş çabalarını övdü. Bazı iddialara göre, parmağında bir evlilik yüzüğü vardı.

Ukrayna savaşı başladığından beri, yaptırımların ona da uygulanması yönünde çağrılar yapılıyor.

Wall Street Journal, ABD’nin, Putin’e “çok kişisel bir darbe” olarak görüleceği ve gerilimi daha da tırmandırabileceği korkusuyla Kabaeva’ya yaptırım uygulama konusunda isteksiz olduğunu ileri sürdü.

Yine de, yaptırımların menzilinden tamamen çıkmış sayılamaz. Nisan ayında Beyaz Saray’a neden son listelerde yer almadığı sorulduğunda, basın sekreteri “kimse güvende değil” yanıtını verdi.

- Advertisment -