Ana SayfaHaberlerReuters: BAE 20 Bayraktar SİHA’sı satın aldı

Reuters: BAE 20 Bayraktar SİHA’sı satın aldı

Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'den 20 Bayraktar TB2 uçağı satın aldı. Bu, 120 adetlik TB2 ve diğer araçların yer aldığı paketin ilk partisi. Paketin toplam değeri 2 milyar dolara yakın.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından çeşitli ülkeler Türkiye’den Bayraktar TB2 almak için anlaşmalar yapmaya başladı. Türk Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) en son Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) talip oldu.

Reuters’in haberine göre BAE’ye SİHA’lar bu ay teslim edildi, ek talepler de değerlendiriliyor.

Reuters’e konuşan kaynaklar ayrıca Suudi Arabistan’ın kendi ülkesinde üretim yapabilmek için fabrika kurulması talebinin bulunduğunu da kaydetti.

BAE 120 SİHA talep etti

BAE ile Türkiye ilişkilerinin iş birliği merkezli bir sürece dönüşmesi sonrasında Abu Dabi yönetiminin Baykar Teknoloji üretimi SİHA’lar hakkında Türk yetkililerle görüşmelerde bulunduğu öğrenildi.

Görüşmelerde 120 adet Bayraktar TB2 tedarikinin yanı sıra çok sayıda mühimmat, komuta ve kontrol merkezi ile eğitim paketi de sipariş verildi. 120 adet TB2 ve diğer araçların yer aldığı paketin toplam değerinin 2 milyar dolara yakın olduğu ifade edildi.

Reuters’e konuşan Türk kaynaklar Balkanlar, Avrupa, Afrika, Körfez ve Orta Asya ülkelerinden de yoğun şekilde SİHA talebi olduğunu, tüm taleplerin karşılanmasının mümkün olmadığını belirterek, birçok ülke ile bu konuda temasların sürdüğünü belirtti.

Baykar’ın Bayraktar TB2 ihraç ettiği ülke sayısı 24’e çıktı, şirketin 2022 gelirlerinde ihracatın payı yüzde 98’e ulaştı.

- Advertisment -