Ana SayfaHaberlerEkonomiReuters: Erdoğan enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu buldu

Reuters: Erdoğan enflasyonu körüklemenin yeni bir yolunu buldu

Reuters: “Erdoğan enflasyonu arttırmanın yeni bir yolunu buldu. Liranın yeni rekor seviyelere düştüğü bir zamanda, Türkiye'nin yatırımcıların güvenini aşındırması değil, inşa etmesi gerekiyor. Bunu yapmanın yolu, nispeten sağlam kalmış kamu maliyesini tehlikeye atmak değil”

Reuters’ın son dakika analizlerinin yer aldığı Breakingviews köşesinde yer alan yazı, “Türkiye’de siyasetin tüm yolları enflasyona çıkıyor” cümlesiyle başlıyor.

Aylık asgari ücretin %50’lik bir artışla 4.250 liraya (275 $) çıkmasını değerlendiren Dasha Afanasieva, “Zam, yükselen fiyatlardan etkilenen seçmenlere yardımcı olmak için tasarlansa da, bu artış aynı zamanda üretim maliyetlerini daha da yukarı çekecek” dedi.

Yazının devamı şöyle:

“Yıllık ÜFE Kasım ayında %55’e ulaştı. Şirketlerin, ekstra maliyetlerin bir kısmını müşterilere yansıtmaktan başka seçeneği kalmayacak, enflasyon artacak.

“Asgari ücretteki hızlı artış, yaklaşık 5 milyon kişinin çalıştığı kamu sektörü de dahil olmak üzere diğer maaşları da yukarı çekecek. Ekstra devlet harcamaları, maliye bakanlığının bu yıl GSYİH’nın %3,5’inin altında olmasını beklediği bütçe açığı üzerinde baskı oluşturacak.

“Liranın yeni rekor seviyelere düştüğü bir zamanda, Türkiye’nin yatırımcıların güvenini aşındırması değil, inşa etmesi gerekiyor. Bunu yapmanın yolu, nispeten sağlam kalmış kamu maliyesini tehlikeye atmak değil.”

- Advertisment -