Ana SayfaHaberlerReuters: “Erdonomi pahalı bir uğraştır”

Reuters: “Erdonomi pahalı bir uğraştır”

Reuters, bütün dünyadaki abonelerine “Türkiye sahip olmadığı bir parayı harcıyor” başlıklı analiz geçti: “Türkiye'nin dolar rezervleri 2003'ten beri en düşük seviyede."

Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis grup toplantısında düşük faiz politikasını vurgulayan konuşmasından hemen önce Merkez Bankası’nın TL’yi desteklemek için dolar sattığı açıklamasını duyurarak bir analiz yayımladı.

Reuters’in analizi şöyle:

“Bankanın net rezervleri Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre 28 milyar dolardan 25 milyar dolara düştü. Ancak bu, yerel bankalardan rezervlerin kesinlikle negatif bölgede olduğu 48 milyar dolarlık başka bir takası içeriyor.

“Bu, liranın bu yıl dolar karşısında %40’tan fazla düşmesine neden olan Erdoğan’ın para politikasını desteklemek için ‘hatalı bir teklif’ olarak görülüyor. Para birimini desteklemek, Türkiye’nin hiperenflasyon ihtimalini yavaşlatabilir, ancak ülkenin dolar potu tükenme riskiyle karşı karşıya. 

“Banka, 2019-2020’de lirayı sabitlemek için 128 milyar dolar sattı ve yine de oranları artırmak zorunda kaldı. Net rezervler Ağustos 2020’de 28 milyar dolar iken, bunu 11 milyar dolara düşürmek sadece beş ay sürdü. Bu en az 2003’ten beri en düşük seviye. Rezervler ne kadar düşük olursa, devalüasyon o kadar olası hale gelir. Erdonomi pahalı bir uğraştır.”

- Advertisment -