Ana SayfaHaberlerDünyaReuters: MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriye İstihbarat Şefi Ali Memlük bu...

Reuters: MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriye İstihbarat Şefi Ali Memlük bu hafta dahil olmak üzere defalarca görüştü

Reuters haber ajansının, Türk ve Suriyeli kaynaklarından edindiği bilgilere göre MİT Başkanı Hakan Fidan ve Suriye İstihbarat Şefi Ali Memlük’ün iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi kapsamında birden fazla kez görüştü. Reuters’a göre Fidan ve Memlük en son görüşmelerini bu hafta gerçekleştirdi, Fidan Ağustos sonunda Şam’a iki günlük bir ziyarette bulundu.

Reuters haber ajansının konuştuğu Türk yetkililer, Rusya’nın Suriye’deki askeri kuvvetlerini Ukrayna’ya aktarmak ve aynı zamanda Suriye’deki mevcut siyasi düzeni korumak amacıyla Türkiye’ye Suriye ile ilişkileri normalleştirme çağrısında bulundu. Reuters’a göre Fidan ve Memlük, iki ülkenin dışişleri bakanlarının nasıl buluşabileceklerini de konuştu. Türk bir yetkili Reuters’a şöyle söyledi: “En önemli sınavlardan biri Türkiye’nin Şam ile diyalog sürecine muhalifleri de ekleme arzusu. Rusya, Türkiye ve Suriye’nin sorunlarını aşmasını ve belirli bir uzlaşı sağlamasını istiyor. Bu hem Türkiye hem de Suriye’nin, herkesin çıkarına uygun bir durum.”

Türk yetkililer ayrıca hem Türkiye hem de Rusya’nın Rusya’nın çekilmesinin ardından Suriye’de oluşacak güç boşluğunun İran tarafından doldurulmamasını arzuladığını söyledi. Türkiye, Rus askerlerinin boşalttığı bölgelerde İran destekli milisleri görmek istemiyor.

Reuters’a göre Hakan Fidan, en son ziyaretini bu hafta gerçekleştirdi, Ağustos sonunda Şam’da iki gün süren görüşmelere katıldı.

- Advertisment -