Ana SayfaHaberlerReuters: Türk bankaları, döviz sahibi müşterileri DÇM hesaplarına geçirme yarışına girdi

Reuters: Türk bankaları, döviz sahibi müşterileri DÇM hesaplarına geçirme yarışına girdi

Reuters Haber Ajansının özel haberine göre Türk kamu bankaları çalışanlarına kur korumalı mevduata daha fazla müşteri çekmeleri talimatı verildi. Bu talimat yeni bir performans kriteri olarak uygulanmaya ve izlenmeye başladı. Habere göre bankacıların ne kadar parayı kur korumalı mevduata geçirdikleri günbegün takip ediliyor.

Yarım düzineden fazla bankacı, iş insanı ve uzman, Türk bankalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aralık ortasında açıkladığı plan doğrultusunda kur korumalı mevduatları  artırma politikasını Reuters’a anlattı.

“Forex’ten liraya geçiş, çalışan performans kriterlerinden biri haline geldi” diyen bir bankacı, rekabeti teşvik etmek için rakip bankaların istatistiklerinin de kendilerine gösterildiğini söyledi.

Anonim bankacı, “Her gün sayısız kez aranıyoruz ve ne kadar para takası yaptığımız soruluyor” dedi.

Bir başka kaynak da, banka genel müdürlerinin en az 5 milyon dolar mevduatı olan müşterileri aradığını, diğerlerinin ise küçük holding sahipleriyle ilgilendiğini söyledi.

Aynı kaynak, hükümetin programı hızlandırmak için geçen ay birkaç kez ince ayar yaptığını ve kur korumalı mevduatta belirtilen asgari süreyi üç aydan daha aşağıya çekmeyi planladığını aktardı.

Müşteriler teker teker aranıyor

Hem özel hem de kamu bankalarının planı desteklemek için teşvik edildiğinin, ancak üç büyük devlet bankasının kilit rol oynadığının altı çizilen haber şöyle devam ediyor:

“Türk yasaları, bankaların müşterileri belirli ürünlere mecbur etmesini yasaklıyor. Konuyu bilen bir kişi de hedefleri “gayri resmi” olarak nitelendirdi, ancak bankacıların ve çalışanların planı desteklemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalarının beklendiğini söyledi.

“Özel ihracat sektöründen bir isim,  programın hammaddeye para harcayıp döviz üzerinden gelir elde eden bir işletmeye uygun olmadığını açıklamasına rağmen ziyaret eden bankacıların doları satması için için çok uğraştığını söyledi.”

- Advertisment -