Ana SayfaHaberlerEkonomi“Rezerv dünyanın her yerinde brüt rezervdir” diyen MB ‘dünya’ya öyle dememiş

“Rezerv dünyanın her yerinde brüt rezervdir” diyen MB ‘dünya’ya öyle dememiş

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası tarafından hazırlanan Uluslararası Rezerv ve Döviz Likiditesi Tablosu’nda sadece brüt rezervin değil eksi 22 milyar olan net rezervin de belirtildiğini, fakat Türkiye’de eksik bilgiler içeren bir kopyanın “vatandaşa sunulduğunu” öne sürdü.

Öztrak, partisinin MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

“Merkez Bankası Başkanı, bizim ziyaretimizden sonra çıkmış döviz rezervlerinin nasıl hesaplanacağını konuşmuş. ‘SWAP’ları çıkıyorlar, kamu parasını çıkıyorlar; yani eksiye düşürmek için her şeyi çıkıyorlar. Dünyada böyle bir tanımlama yok’ demiş” diye konuşan Öztrak, “madem dünyada böyle bir tanımlama yok neden bu tabloyu Uluslararası Para Fonu’na raporluyorsunuz” diyerek basın mensuplarıyla bir tablo paylaştı.  

Öztrak’ın verdiği bilgiye göre “Uluslararası Rezerv ve Döviz Likiditesi Tablosu” başlıklı raporda çalışmanın amacı şöyle anlatılıyor:

“Çalışmanın amacı, Türkiye’nin döviz likiditesini göstermesi amacıyla kullanılabilir durumdaki brüt rezervleri ve yabancı para cinsinden kısa vadeli yükümlülükleri tek bir tablo altında derlemek ve verilerin diğer ülke verileriyle karşılaştırılabilmesini sağlamaktır.”

Bu alıntıdan sonra “Demek ki neymiş, sadece brüt rezerve bakılmıyormuş. Döviz yükümlülükleri de dikkate alınıyormuş. Uluslararası karşılaştırma da böyle yapılıyormuş” diyen Öztrak, daha sonra elindeki tabloyu şöyle anlattı:  

“Net rezerv eksi 22 milyar dolar”

“Buna göre, 8 Ekim 2021 tarihli tablo şunu söylüyor. Merkez Bankası’nın kasasında brüt 124 milyar dolar var. Ama vadesi bir yıl içinde dolacak, kasadan bir yıl içinde çıkacak 146 milyar dolar da döviz borcu var. Yani kasadaki döviz borca yetmiyor. Merkez Bankası kasasında 22 milyar dolar açık var.

“Başkan dünyada böyle bir tanımlama yok diyorsa ya gerçekten işi bilmiyordur ya da kendisini oraya getirenlere yaranmak için başında bulunduğu kurumun hazırladığı tabloyu inkâr ediyordur.”

- Advertisment -