Ana SayfaHaberlerDünyaRoald Dahl’ın çocuk kitaplarının yeni basımları “değişen zamana uyumlu” hale getirilmiş: Çirkin,...

Roald Dahl’ın çocuk kitaplarının yeni basımları “değişen zamana uyumlu” hale getirilmiş: Çirkin, şişman, anne, baba kelimeleri çıkarılmış

Çocuk kitaplarıyla bilinen ünlü İngiliz romancı Roald Dahl’ın kitaplarının 2020 yılından itibaren değiştirildiği ortaya çıktı. The Telegraph’ın haberine göre, kitapların yeni basımından çirkin, şişman kelimeleri çıkarıldı, anne ve baba kelimeleri yerine ebeveyn ifadesi kullanıldı, cinsiyetçi ve dışlayıcı görülen ifadeler ayıklandı.  

Basımevi Roald Dahl Öykü Şirketi, kitapların değişen zamana uyum sağlaması açısından değiştirilmesinin normal olduğunu söyledi. Sansürün ortaya çıkmasının ardından basımevine tepki gösterildi. Yazar Salman Rüşdi kararın sansür olduğunu söyledi: “Roald Dahl bir melek değil, fakat bu saçma bir sansür, basımevi utanmalı.”

PEN yazarlar sendikasının Amerika ve İngiltere şube başkanları da kararın “sansür” olduğunu söyledi ve tepki gösterdi: “Kitapların yeniden yazılma gayreti, farklı değerleri ve hassasiyetleri paylaşan insanların elinde çok daha kötü sonuçlara sebep olabilir.”

Ailesi, daha önce Roald Dahl’ın kitaplarındaki ırkçı ve antisemit yorumlar nedeniyle 2020 yılında toplumdan özür dilemişti. Dahl kitaplarında küfür ve dışlayıcı ifadeler kullanan bir yazar olarak biliniyor.

- Advertisment -