Ana SayfaHaberlerRojava Özerk Yönetimi: “ABD ve Rusya Türkiye’nin operasyonuna karşı fakat her an...

Rojava Özerk Yönetimi: “ABD ve Rusya Türkiye’nin operasyonuna karşı fakat her an fikir değiştirebilirler”

PYD’nin ve Suriye Kürtlerinin ağırlıkta olduğu Rojava Özerk Yönetimi’nin Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Türkiye’nin Rojava’ya operasyon yapma ihtimalini ciddiye aldıklarını fakat bunun için Rusya ve ABD’nin izninin şart olduğunu söyledi. Çiya Kurd, Rusya’nın kendileri ve Şam arasında yeni bir diyalog başlatmak istediğini belirterek, “Rusya’ya hazır olduğumuzu söyledik, çözüm için görüşlerimiz nettir” dedi.

ANHA’ya konuşan Rojava Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon söylemlerinin “ciddi” olduğunu, AK Parti hükümetinin bu planı uygulamak için karar aldığını söyledi.

Rûdaw’ın ANHA’dan derlediği habere göre Çiya Kurd, “Şu ana kadar Rusya ve ABD dahil olmak üzere tüm taraflardan onay alamadı. Şu an diplomatik ataklar yapıp bu devletlerin onayını alarak saldırmak istiyor. Türk devleti Rusya ve Amerika’nın onayı olmadan hiçbir saldırıda bulunamaz. Ancak büyük ülkelerin anlaşmak ve onaylamak için birbirleriyle çıkarları var” diye konuştu.

“ABD ve Rusya kabul etmiyor”

Operasyon konusunun Biden-Erdoğan görüşmesinde gündeme gelmediğini ifade eden Çiya Kurd, “Bize gelen bilgilere göre Amerika saldırı olmasını kabul etmiyor. Rusya ile yaptığımız son görüşmede de saldırı olmasını kabul etmeyeceklerini söylediler, ancak topraklarımızda önemli tedbirler almamız şart. İki devlet de düşüncelerini dile getirdi ancak çıkarları birbirleriyle örtüşebilir ve tekrar anlaşabilirler. Herhangi bir pazarlık olmayacağını ümit ediyoruz, her iki devletin de çözüm için önemli olan rollerini oynayarak bölgeye yönelik olası bir saldırıyı engellemelerini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Rojava Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, şu ifadeleri kullandı:

“Eğer Türk devleti onay almadan saldırırsa sonuçları kendileri açısından çok da iyi olmayacaktır. İçeride derin bir siyasi, ekonomik kriz yaşıyor. Eğer saldırırlarsa bu durumda iç krizleri daha da derinleşecektir. Türk meclisinde savaş tezkeresi çıkarıldığında HPD, CHP ve bazı diğer partiler buna onay vermediler. CHP ilk kez tezkereye evet demiyor. İçeride öne çıkan görüş, Türk devletinin artık dışarıya dönük saldırılar gerçekleştirmemesi yönündedir. Çünkü bu Türkiye açısından sorunları daha da ağırlaştıracak. ABD ve Rusya olası bir saldırıya karşı tavır alacaklarını belirtiyor ve yine ABD’nin ertelediği ekonomik yaptırımların gündeme geleceği söyleniyor.

Olası bir saldırı bölgede de daha büyük sorunların yaşanmasına neden olacaktır. Mevcut görece sakin durum ortadan kalkar ve yeni bir göç durumu yaşanır. Bu da herkes açısından son derece ağır bir yük anlamına gelir. O açıdan böylesi bir durumun önüne geçmek gerekir. İşgal alanlarında El Kaide, IŞİD gibi örgütler kendilerini örgütlemeye devam ediyor. Olası bir saldırı bu çete örgütlerinin yeniden konsolide olmasına ve işgal bölgelerini tam bir üs haline getirmelerine neden olacak. Tabii saldırıları buradan başlayarak Avrupa’ya da yayılır. Dolayısıyla saldırının önüne geçmek ABD, Rusya, Avrupa, Şam ve diğer tüm Arap ülkelerinin de menfaatine olacaktır.”

“ABD, Suriye içinde Rusya ile daha fazla çatışmak istemiyor”

Rusya’nın son süreçte Suriye krizinde etkisini arttırmak istediğine dikkat çeken Çiya Kurd, “Artık inisiyatifin çoğu onların eline geçti. ABD-Rusya arasında son dönemde yapılan bazı görüşmelerde ABD’nin Suriye konusunu Rusya’ya teslim etmek istemesi sonucu ortaya çıktı. ABD, Suriye içinde Rusya ile daha fazla çatışmak istemiyor. Tehlikeli olarak gördüğü Çin’e karşı Rusya ile denge içinde olmak istiyor” dedi.

“Rusya, Özerk Yönetim ve Şam arasında diyalog başlatmaya çalışıyor”

Bedran Çiya Kurd, “Rusya bunun için, içinde bulunduğumuz son süreçte Özerk Yönetim ve Şam hükümeti arasında bir diyalog başlatmaya çalışıyor. Bu konuda bir ilerleme kat etmeyi umut ediyoruz. Suriyeli taraflarda diyalog geliştirecek irade ve kararlılık var. Rusya aynı zamanda Anayasa Komitesi çalışmalarında inisiyatif sahibiydi ve siyasi bir süreç başlatmak istedi. Askeri alanda da etkisini arttırmak istiyor” yorumunda bulundu.

Şam ile şu anda bir diyalog süreci bulunmadığını söyleyen Çiya Kurd, “Önceden bazı toplantı ve görüşmeler oldu fakat sonuç çıkmadı. Görüşmeler durdu. Şam hükümetinin çözüme nasıl yaklaştığı biliniyor. Rusya şu anda Şam hükümeti ile bir diyalog süreci başlatmak istiyor. Biz hazır olduğumuzu belirttik ve çözüm için görüşlerimiz net. Fakat Şam hükümetinin buna ne kadar hazır olduğunu ve çözüm için görüşleri neler gerçekten anlamak istiyoruz. Çözüm için şu zamana kadar net bir görüş belirtmediler. Rusya gibi ülkelerin burada rol üstlenmesi ve Şam hükümetine çözümü esas alması için baskı uygulaması lazım” şeklinde konuştu.

Çiya Kurd, “Her şeyin 2011 yılı öncesine dönmesi, Şam hükümetinin her yeri kontrolü altına alması ve hiçbir şey olmamış gibi hareket etmesi mümkün değildir. Böyle bir çözüm mümkün değil. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da 2011 yılı öncesine dönülemeyeceğini söyledi. İyi dönmeyecek ama hem siyasi hem de ideolojik olarak pratikte ne değişiyor? Bazı pratik kapılar açılmalı ve bu kapının çözüm kapısı olduğuna dair güven oluşmalıdır. Şu ana kadar böyle bir durum görülmüyor” sözlerini sarf etti.

- Advertisment -