Ana SayfaHaberlerRTÜK’ün ‘DNA testi’ ile imtihanı

RTÜK’ün ‘DNA testi’ ile imtihanı

ATV’nin reyting rekortmeni programı ‘Esra Erol’da’da, bir çiftin çocuklarının evlilik dışı ilişkiden olduğunu ortaya çıkaran DNA testi gerilim müzikleri, son dakika yazıları eşliğinde açıklandı, sosyal medyada muhafazakarlar ayağa kalktı. Aynı programda daha önce de DNA raporları bu şekilde açıklanmıştı. Şimdi merak edilen “genel ahlak aykırı” diyerek dijital platformlara sürekli ağır cezalar kesen RTÜK’ün iktidar çevrelerinde çok güçlü olan Turkuvaz grubunun kanalına karşı ne yapacağı.

İzdivaç programlarına gelen tepkiler sonrası önce RTÜK kanallarla görüşmeler gerçekleştirmiş. Esra Erol başta olmak üzere birçok evlilik programı yapımcısı format değişikliğine gitmişti. 

25 Eylül’de yayınlanan “Esra Erol’da” programında, DNA testi sonucu çocuğun kendisinden olmadığını öğrenen babanın yaşadığı şok ve çocuğunun komşusundan olduğunu öğrenen kadının sevinci  dünün en çok konuşulan görüntülerden biri oldu. 

Programa sosyal medyada özellikle muhafazakar camiadan tepki geldi, ceza uygulanması için RTÜK’e şikayetler yağdı. #EsraErolKapatılsın hashtagi Topic Trend’e girdi 

RTÜK son dönmde  “genel ahlaka aykırı” diyerek reklamlardan dizilere birçok formata ceza kesmişti. En son Netflix’te yayınlanacak bir dizideki gay karakter senaryodan çıkarıtılmış, Cuties adlı dizi çocuk istismarı yapıldığı gerekçesiyle platformdan kaldırtılmıştı. 

Son dönemde “genel ahlaka aykırı” bulanarak RTÜK’ün televizyonlar ve platformlara yaptığı diğer müdahalelerden ilk akla gelenler şöyle: 

-‘Modern Family’ dizisini yayınlayan beIN Series HD Comedy kanalına dizideki evlilik dışı çocuk edinmenin olağan karşılandığı sahnelerle küfürlü söylemler için 2 program durdurma ve idari para cezası.

-TV8’de yayınlanan Survivor yarışmasına, çıkan kavgalarda “ahlak sınırının aşılması” gerekçesiyle en üst sınırından ceza.

– Fox Life kanalına, 9-1-1 adlı dizide iki kadının saniyelik öpüşme sahnesi ‘milli ve manevi değerlere, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu’ gerekçesiyle idari para cezası ve beş kez yayın durdurma cezası.

RTÜK’e en çok şikayet edilen program: “Esra Erol’da”

Bu müeyyideler genelde şikayetler sonucunda uygulanıyor. İzleyiciler e-mail, CİMER ve telefonla arama yollarını kullanarak rahatsız oldukları içeriği şikayet edebiliyorlar. Son yıllarda ürün ve hizmet konusunda şikayetlerin paylaşıldığı online platformlardan da bu şikayetler RTÜK’e aktarılıyor.  

Son iki sene içerisindeki Şikayetvar.com sitesinin RTÜK bölümüne bakıldığında, en çok şikayet edilen tv programlarının başında Esra Erol’un ATV’deki programı geliyor.

Gazete Duvar’a konuşan RTÜK üyesi Ali Ürküt de bu bilgiyi teyit ediyor:

“İki yıldan fazla bir zamandır bir TV kanalında yayında olan ‘Esra Erol’da’ adlı program en fazla toplumun tepkisini çeken programlardan biridir. RTÜK vatandaş bildirimleri şikayetlerinde yine en fazla şikayet edilen programların başında gelmektedir”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, ATV’de yayınlanan Esra Erol programının 90 bin başvuru ile RTÜK tarihindeki en fazla şikayet alan programlardan biri olduğunu açıklamıştı: 

” Esra Erol’un programına bugüne kadar bir yaptırım uygulamayan, rapor dahi hazırlamayan RTÜK mevcut yasaları hiçe sayarken, ahlaksızlıkları önleyeceğiz diye sosyal medyadaki özgürlükleri kısıtlamak iş değildir” 

Daha önce de aynı programda babaya DNA testi yapılmıştı

Programın daha önce en çok şikayet alan bölümü yine bir DNA testinin açıklandığı bölüm olmuştu. 

Fakat bu zamana kadar Radyo Televizyon Üst Kurulu, Esra Erol’un programlarına herhangi bir ceza kesmedi. 

Esra Erol DNA testi formatını ABD’den mi aldı? 

DNA testi açıklama dünyada bazı ülkelerde televizyonlarda üzerine programlar olan bir format. Bunlardan en ünlüsü, Amerika’da on yıllardır reyting rekorları kıran The Maury Show. 

Format şu şekilde ilerliyor: Küçük yaştaki çocuk ekrana getiriliyor, ihtilafa düşmüş taraflar stüdyoda tartıştırılıyor, kirli çamaşırlar bir bir dökülüyor. Çocuğun annesini ve baba olduğundan şüphelenilen erkeği olayların gidişatına göre izleyici kah alkışlıyor kah yuhalıyor. 

Sunucu, içinde DNA testi bulunan bir zarfı açıyor ve şöyle diyor:

“10 aylık Jamal vakasında…. Chris… Babası…. değilsin”

Ve Chris seviniyor. Çünkü programa başvuranlar çoğunlukla çocuğun sorumluluğunu üstlenmeye yanaşmayan bir erkekten şikayetçi olan bekar anneler oluyor.

Bazen çocuğunun kendilerine ait olduğu konusunda hemfikir olan bir çifte rağmen, çocuğun kendisinden olduğunu iddia eden bir adam ortaya çıkabiliyor ve çocuğun kime ait olduğu merakla beklenip izleniyor.

- Advertisment -