Ana SayfaHaberlerDünyaRus gazeteci Muradov, Nobel madalyasını 103 milyon dolara sattı, gelirini...

Rus gazeteci Muradov, Nobel madalyasını 103 milyon dolara sattı, gelirini Ukraynalı çocuklara bağışladı

Filipinli gazeteci Maria Ressa ile 2021 Nobel Barış Ödülü’nü paylaşan Rusya’nın önemli bağımsız gazetelerinden Novaya Gazeta’nın editörü Dimitri Muradov, Nobel ödülünü açık arttırmaya çıkardı ve 103 milyon dolara sattı. Muradov açık arttırmadan elde ettiği geliri Rus işgalinden etkilenen Ukraynalı çocuklar için UNICEF’e bağışlayacağını açıkladı.

Ukrayna’nın işgalini manşetleriyle etkili bir şekilde eleştiren Novaya Gazeta, Rus hükümetinin baskıları nedeniyle Mart 2022’de faaliyetlerine geçici bir süre ara vermiş, çalışanlarının önemli bir kısmı yurtdışına taşınmıştı. Gazetenin editörü Muradov Nisan 2022’de bir tren yolcuğu sırasında kimliği belirsiz bir kişinin saldırısına uğramıştı.

New York’ta düzenlenen açık arttırmada Muradov’un Nobel ödülünü, açık arttırmaya telefonla katılan anonim bir kişi kazandı. Dimitri Muradov, elde edilen miktarı hiçbir devletin kontrolünde olmadığı ve tarafsız olduğu için UNICEF’e bağışlayacaklarını açıkladı ve “Onlara geleceklerini geri vermeliyiz” dediği Ukraynalı çocuklara destek çağrısında bulundu.

- Advertisment -