Ana SayfaHaberlerDünyaRus ordusundan geriye kalan: İşkence odaları, yargısız infaz hikâyeleri, toplu mezarlar

Rus ordusundan geriye kalan: İşkence odaları, yargısız infaz hikâyeleri, toplu mezarlar

Ukrayna ordusunun Doğu Ukrayna, Harkov bölgesindeki Rus işgali altında bulunan toprakları kurtarma operasyonu devam ederken kurtarılmış bölgelerde yaşayan Ukraynalıların tanıklıkları da medyaya yansımaya başladı. Geçen hafta kurtarılan İzium kentinde yaşayan Ukraynalılar yargısız infazları, toplu halde öldürülen sivilleri anlattı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky de İzium kentine dün sürpriz bir ziyaret düzenledi.

Ukrayna ordusu geçen hafta düzenlediği karşı saldırılarda Harkov bölgesindeki İzium kentini de Rus işgalinden kurtardı. Dün (14 Eylül) Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky basın mensuplarıyla İzium’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Uzun bir süre Rus işgali altında yaşayan Ukraynalı siviller tanıklıklarını basın mensuplarıyla paylaştı. İzium halkı kesintiler nedeniyle günlerce gaz ve elektrik olmadan yaşadıklarını aktardı.

İzium sakinleri, Rus ordusunun kente girer girmez ellerindeki listede isimleri olan erkekleri ve bu kişilerin ailelerini evlerinden alıp götürdüklerini aktardı. 2014 Donbass savaşında görev alan bu kişilerin akıbeti bilinmiyor. İziumlular arabasına Rusların el koymasına tepki gösteren bir sivil erkeğin köpeğiyle birlikte öldürüldüğünü aktardı.

Ukrayna ordusuna mensup askerler 8 Eylül’de kurtarılmış Balakliia kentinde de karakol binasının içinde bir işkence odası buldu. Kent sakinleri sivillerin sık sık Rus ordusu tarafından gözaltına alınıp karakola götürüldüğünü belirtti, görgü tanıkları elektrikle işkence yapıldığını anlattı. Balakliialılar kentte Rus askerlerinin yoğun ve sistematik bir işkence uyguladığını vurguladı.

- Advertisment -