Ana SayfaHaberlerDünyaRus uçaklarının Türkiye’ye uçamamasına Rusya’nın bulduğu çare: THY, Ruslara sattığı koltukların parasının...

Rus uçaklarının Türkiye’ye uçamamasına Rusya’nın bulduğu çare: THY, Ruslara sattığı koltukların parasının bir bölümünü Aeroflot’a versin

Batılı şirketlerden kiralanan Rus uçaklarının el konulma korkusuyla Türkiye’ye uçamamaları Türkiye ile Rusya arasında sorun yaratıyor. Rusya, THY ve Pegasus’un yaz aylarında 2 milyon Rus turisti Türkiye’ye taşıyacağını, bunun da dengesizlik yarattığını söylüyor. Rusya’nın önerisi: “THY, düzenlediği seferlerdeki koltukların bir bölümünü Aeroflot müşterilerine tahsis etsin...” Rus basını: “Kabul edilmediği takdirde Türk uçakları da Rusya’ya uçamasın.”

Rusya hava sahasında bir yandan yaptırımlardan kaynaklanan mecburiyetler, diğer yandan rekabet kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. Rusya makamları, Türkiye’den bu istikamette uçacak Rus uçaklarına Batılı leasing şirketlerinin talebiyle el konulmayacağı yönünde garanti istedi. Rus basını istenen garantinin verilmemesi durumunda Türk uçaklarının da Rusya’ya uçuşuna izin verilmeyebileceğini aktarıyor.

Basında çıkan haberlere göre, Rus tarafı, sivil havacılıkta iki ülke şirketleri arasında ortaya çıkan dengesiz durumdan rahatsızlık duyuyor.

Rus uçakları yaptırım endişesiyle Türkiye’ye uçmakta tereddüt ederken, Pegasus ve Türk Havayolları tatil sezonunda toplam 2 milyon Rus turisti Türkiye’ye taşımayı planlıyor. Moskova’nın dışında St. Petersburg, Kazan, Yekaterinburg ve Ufa’dan Türkiye’ye direkt uçuşlar düzenleniyor.

Türk yetkililer, hak sahibi Batılı leasing şirketinin talebi üzerine 27 Şubat’ta Pobeda firmasına ait bir Boeing uçağı İstanbul’da bağlamıştı. Rus havacılık yetkilileri, Rus şirketlerinin Türkiye’ye uçması durumunda benzer hadiselerin tekrarlanmasından endişe ediyor.

Tourdom’un görüşüne başvurduğu bir sektörel gözlemci, soruna çözüm önerisi olarak Aeroflot’un Türk Havayolları’yla ortak uçuş düzenlemesi fikrini dillendirdi. Bu öneriye göre, THY, düzenlediği seferlerdeki koltukların bir bölümünü Aeroflot müşterilerine tahsis edecek.

Ancak THY’nin Aeroflot ile işbirliği yapması durumunda, şu anda kullandığı Avrupa Birliği uçuş güzergahlarından mahrum kalabileceğine dikkat çekilmekte.

Gözlemciler Türkiye’nin istenen garantileri sağlamaması durumunda, Rusya’nın Türk firmaların uçuşlarına sınırlama getirmesini olasılık dahilinde görüyor. (Turkrus.com)

- Advertisment -