Ana SayfaHaberlerDünyaRus yayıncı Vitali Zuisko: “Tüm ekibimle bu savaşı kınıyoruz, Ukrayna’ya ve Ukrayna...

Rus yayıncı Vitali Zuisko: “Tüm ekibimle bu savaşı kınıyoruz, Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına desteğimizi sunuyoruz”

Rusya’nın en önemli yayınevlerinden KompasGuide’ın kurucu editörü Vitali Zuisko bugün Facebook sayfasından paylaştığı mesajında Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına net bir dille karşı çıktı. Yayımladıkları savaş karşıtı hikâye ve romanları hatırlattıktan sonra, “tabii ki bu dramaların gerçekleştiğini bilmek bizi incitiyor ve isyan ettiriyor” diyen Zuisko yine bugün birçok yayıneviyle birlikte imzaladıkları savaş karşıtı metinden şu cümleyi de alıntıladı: “Biz Rus kitap yayınevleri, Rusya Federasyonu yetkililerinin Ukrayna'da yürüttüğü savaşı protesto ediyoruz. Savaş derhal durdurulmalı ve askeri saldırganlığı başlatanlar ile fiili katılımcılar -rütbeleri sökülüp- adalete teslim edilmelidir... "

“Bu mesajı burada, kişisel Facebook sayfamda yayımlıyorum. Bu da benim kişisel görüşüm. Mesajımı etrafınızda tartışmaktan çekinmeyin…”

Rus yayıncı Vitali Zuisko, bu ön notla başladığı mesajını şöyle sürdürüyor:  

“Arkadaş editörler, ortaklar,

“Rus silahlı kuvvetleri 24 Şubat 2022 tarihinden itibaren Ukrayna topraklarına saldırıyor. Rus resmî propagandasına göre bir ‘barışı koruma operasyonu.’ Hayır, bu savaş.

Vitali Zuisko

“KompasGuide savaşa karşı.

“KompasGuide yayınevi editörü ve kurucusu olarak tüm ekibimle bu savaşı kınıyoruz. Ukrayna ve Ukrayna halkına desteğimizi sunuyoruz.

“Gecikmeden bu savaşa son verilmesini talep ediyoruz.

“Artan sansüre rağmen -birçok bağımsız medya gibi Facebook bugün neredeyse erişilemez durumda- 25 Şubat Cuma günü itibariyle savaşa karşı olduğumuzu tüm sosyal ağlarda açık bir şekilde ifade ettik. KompasGuide diğer bağımsız yayıncılarla bir protesto dilekçesi imzaladı. Şu alıntı oradan: ‘… Biz Rus kitap yayınevleri, Rusya Federasyonu yetkililerinin Ukrayna’da yürüttüğü savaşı protesto ediyoruz. Savaş derhal durdurulmalı ve askeri saldırganlığı başlatanlar ile fiili katılımcılar -rütbeleri sökülüp- adalete teslim edilmelidir…’

“Savaş, 2008’den beri savunduğumuz temel pasifist, hümanist ve demokratik değerlere karşıdır. KompasGuide’ı kitapların insanlar arasında bir köprü olabileceği fikriyle yarattım ve insan her zaman editoryal düşüncemin merkezinde yer aldı.”

Vitali Zuisko mesajının devamında, yayımladıkları savaş karşıtı hikâye ve romanları hatırlattıktan sonra, “tabii ki bu dramaların gerçekleştiğini bilmek bizi incitiyor ve isyan ettiriyor” diyor.

Sayımız az…

Zuisko mesajını şu cümlelerle bitiriyor:

“Bugün Rusya’da, modern Rusya’ya ve onun Sovyet geçmişine özgür ve eleştirel bir bakışla yaklaşmaya cesaret eden az sayıda bağımsız editör var. Risklere rağmen Rus bağımsız yayıncılar bu sesi duyurmak için seferber oluyor. Ne yazık ki bu küçük özgürlük alanı çok kırılgan ve genç bağımsız editörler de tehlikede.

“Editör olarak yaptığımız çalışmalar çok değerli. Kitaplar insan deneyimini korumaya ve aktarmaya yardımcı olur. Bu deneyim bize savaşın bir suç olduğunu ve insan hayatının bütün değerlerin üstünde olduğunu öğretir. Gençlik, edebiyatı dürüstçe konuşabilmeli ama bugün Rusya’da propagandayla bu imkânsız hale geliyor. Rus bağımsız yayıncıların geleceği korkunç görünüyor.

“Çok samimi olarak, bugün KompasGuide’ın ve diğer Rus bağımsız yayınevlerinin bu özgürlük mücadelesini ne kadar sürdürebileceklerini bilmiyorum.

“Desteğiniz ve yayıncı olarak yanımızda mücadele ettiğiniz için teşekkür ederiz.

“Hadi savaşı durduralım.”

- Advertisment -