Ana SayfaHaberlerZelensky: "Rusya'nın 16 Şubat'ta saldırıya başlaması bekleniyor"

Zelensky: “Rusya’nın 16 Şubat’ta saldırıya başlaması bekleniyor”

Rusya, Ukrayna sınırına kara muharebe gücünün %60’ına denk gelecek sayıda askerini yığdı. 14 tabur askerin de sınıra doğru yolda olduğu öğrenildi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD Başkanı Biden'ı Kiev'e davet etti. Kiev’de Zelenski ile görüşen Almanya Başbakanı Olaf Scholz ‘Ukrayna’nın toprak bütünlüğü pazarlık konusu değil’ dedi. ABD, Kiev'deki büyükelçiliğini geçici olarak Lviv'e taşıma kararı aldı. Günün ürküten açıklaması ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan geldi: “48 saat içerisinde Rusya Ukrayna’yı işgal edebilir.” Zelenski "16 Şubat'ta saldırının başlaması bekleniyor" açıklaması yapmıştı, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Zelenski'nin açıklamasının "ironi" olduğunu duyurdu.

Rusya, Ukrayna sınırına asker ve mühimmat yığmaya devam ediyor

Rusya, Ukrayna sınırına kara muharebe gücünün %60’ına denk gelecek sayıda askerini ve çok sayıda savaş mühimmatını Ukrayna sınırına konumlandırdı.

14 tabur askerin de sınıra doğru yolda olduğu öğrenildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, telefon görüşmesinde ABD Başkanı Joe Biden’ı Ukrayna’ya davet etti.

Ukrayna’dan yapılan açıklamaya göre Zelenski, Biden’a “Önümüzdeki günlerde Kiev’e yapacağınız bir ziyaretin, güçlü bir mesaj ve gerilimin azaltılması için bir katkı olacağına inanıyorum” dedi.

Ukrayna bir yandan da Rus yetkililerle önümüzdeki 48 saat içinde bir görüşme yapmak için davette bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky ile Kiev’de görüştü: ‘Ukrayna’nın toprak bütünlüğü müzakere konusu değil’

Kiev’e giden Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un bugünkü ziyaretinin ardından düzenlenen basın toplantısında Zelensky şunları söyledi:

“Ukrayna’nın güvenliği tüm Avrupa’nın güvenliğidir.”

“Birçok gazeteci ve birçok lider Ukrayna’ya risk almamanın, ittifaka gelecekte üye olma konusunu sürekli gündeme getirmemenin mümkün olduğunu, zira bu risklerin Rusya Federasyonu’nun tepkisiyle ilişkili olduğunu ima ediyor.”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna ile gerilimi azaltmak için Rusya’nın ciddi çaba sarf etmesini beklediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Avrupa güvenliği konusunda Rusya ile ciddi diyaloga hazırız. Ancak Ukrayna’nın toprak bütünlüğü müzakere konusu değil.”

“Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi durumunda ‘çok geniş kapsamlı ve etkili yaptırımlar’ uygulamaya hazır.”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson: “Rusya 48 saat içerisinde Ukrayna’yı işgal edebilir”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığına dair “kanıt oldukça net” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasının yanı sıra “diğer birçok işaret ciddi hazırlıkların olduğunu gösteriyor” dedi.

Durumun “çok zor ve tehlikeli” olduğunu ifade eden Johnson, “Putin’in geri adım atması için hala vakit var” sözlerini ekledi.

Johnson ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı 48 saat içerisinde işgal edebileceğini söyledi.

“Saldırının 16 Şubat’ta başlaması bekleniyor”

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihay Podolyak, Zelenskiy’nin ’16 Şubat’ta saldırı bekleniyor’ açıklamasıyla için basında çıkan haberlere kısmen ‘ironiyle’ yanıt verdiğini söyledi ve şunları ekledi:
“Bugün Ukraynalıların medyada duyurulan sözde ‘işgalin başlangıcı’ ile ilgili çeşitli ‘belirli tarihler’ konusunda neden şüpheyle yaklaştıkları oldukça anlaşılabilir. ‘İşgalin başlangıçı medyada böylesi bir hal aldığında, bu tür duyurular ancak ironi ile ele alınabilir.”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Der Spiegel’in daha önce yazdığını doğrulayarak “16 Şubat’ta saldırının başlaması bekleniyor” demişti.

- Advertisment -