Rusya’nın kullandığı uçakların çoğunun leasing yoluyla Batılı büyük leasing firmalarından kiralanmış olmasının yol açtığı sorun çözülemiyor.
Bu firmalar, Batı’nın Rusya’ya yaptırımları doğrultusunda uçaklarının Rusya tarafından kullanmasını yasakladı ve üçüncü ülkelerden, kendi havaalanlarına inen uçaklarına el koymalarını istedi. Rusya, üçüncü ülkelerden uçaklarına el konulmaması garanti istedi fakat Kırgızistan hariç bu talebe henüz hiçbir ülke olumlu yanıt vermedi.
Bu uygulamadan en çok etkilenen ülke Türkiye. Çünkü Türkiye bu yaz Rusya’dan 2,5-3,5 milyon arasında turist bekliyor fakat yerli Rus uçaklarının bu alandaki kapasitesi 500 binle sınırlı.
Öte yandan Rus basını, Türk Hava Yolları’nın Rusları yaz boyunca taşımalarının haksız rekabet anlamına geleceğini, Türk Hava Yolları ve Pegasus’un sattıkları biletleri Aeroflot ile paylaşmaları gerektiğini yazıyor.
Turkrus.com sitesinin Kommersant gazetesinden aktardığına göre sektör uzmanları, Türkiye’yi 2,5-3,5 milyon Rus turistin ziyaret edebileceğini, ancak Rus hava yollarının kendi uçaklarıyla en fazla 500 bin yolcu taşıyabileceklerini belirtti.
THY, Yekaterinburg-İstanbul seferlerini 15 Mayıs’a kadar durdurmuştu.
TourDom.ru, THY’nin Ufa’dan planlanan seferlerinin de başlamadığını bildirdi.
Kommersant, bunun Rosaviatsiya’nın uçuş sınırlamalarından kaynaklanabileceğini yazdı.
Rusya Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov, Rus hava yolu şirketleri bünyesindeki 571 yabancı uçağın sefer düzenleyebileceğini, ancak yabancı leasing şirketlerinin talebiyle bu uçaklara el konulmasından endişe edildiğini söyledi.
Rusya Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, şu ana kadar yalnızca Kırgızistan’ın uçakların kendi topraklarında kalacağına ve el konulmayacağına dair garanti verdiğini, Türkiye’den henüz bu konuda bir bilgi alınmadığını belirtti.
Kommersant haberinde, THY’nin Rusya için 25 ek uçuş koyarak haftalık sefer sayısını 300’e çıkarmayı planladığı aktarıldı.
Türkiye’yi geçen sene 4,9 milyon Rus turist ziyaret etmişti.