Ana SayfaHaberlerDünya“Rusya, Çin’deki Kış Olimpiyatları bitmeden Ukrayna işgaline başlayabilir”

“Rusya, Çin’deki Kış Olimpiyatları bitmeden Ukrayna işgaline başlayabilir”

Biden’ın müttefik liderlerle görüşme turlarından sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan basın toplantısında, "Rusya Çin’de düzenlenen olimpiyatlar bitmeden Ukrayna işgalini başlatabilir. Öncelikle hava saldırısı ve füzelerle saldırabilir ardından kara operasyonu gerçekleştirebilir" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da yaşayan ABD vatandaşlarına telefon açarak Ukrayna'yı terk etmeleri gerektiğini söylüyor. Rusya Dışişleri'nden "Batılı ülkelerin yetkilileri ve medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattılar" açıklaması geldi.

ABD Başkanı Biden, 11 Şubat Cuma günü Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada, Polonya, Romanya liderleri ve NATO ve AB yetkilileri ile Rusya’nın olası Ukrayna işgali konusunda telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, gazetecilere, Rusya’nın Çin’de düzenlenen olimpiyatlar bitmeden Ukrayna işgalini başlatabileceğini, öncelikle hava saldırısı düzenleyip ardından kara operasyonu gerçekleştirebileceğine inandığını söyledi. Sullivan, Putin’in işgal konusunda nihai bir karar vardıklarına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.  Fakat, ABD basını Biden yönetiminde yer alan görevlilerin yaptıkları anonim açıklamaları temel alarak Dışişleri Bakanı Blinken’in Biden’a Rusya’nın bir hafta içerisinde işgale başlayacağını aktardığını manşetlerine taşıdı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, basın toplantısında ayrıca Amerikalıların 2 gün içerisinde Ukrayna’yı terk etmesi gerektiğini belirtti ve işgal durumunda ABD askerlerinin Ukrayna’ya tahliye amacıyla girmeyeceğini söyledi. ABD basınına göre, ABD tahliye işlemleri için Polonya-Ukrayna sınırında geçiş noktası ve çadırlar kurarak olası bir işgale karşı hazırlık yapıyor. ABD aynı zaman da diplomatik personel sayısını da azaltıyor, büyükelçiliğini başka bir ülkeye taşımayı aktif bir şekilde değerlendiriyor.

Birleşik Krallık da bugün vatandaşlarının bir an önce Ukrayna’yı terk etmesine yönelik çağrılarda bulunan ülkeler arasında.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna’da yaşayan ABD vatandaşlarını telefonla arayarak ülkeyi terk etmeye çağırıyor

Gazeteci Christopher Miller ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna’daki ABD vatandaşlarını arayarak ülkeyi terk etmeleri gerektiğini söylediğini açıkladı.

‘ABD, Polonya’ya ilave 3 bin asker gönderecek’

Reuters’a konuşan 4 Amerikalı yetkili ise, ABD’nin önümüzdeki günlerde Polonya’ya ilave 3 bin asker göndereceği bilgisini verdi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkililer, ABD birliklerinin konuşlandırılmasının Avrupa’daki ABD kuvvetleri içinden değil, Fort Bragg ve Kuzey Karolina merkezli 82. Hava İndirme Tümeni’nden geleceğini söyledi.

Rusya Dışişleri: Batılı ülkelerin yetkilileri ve medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattılar

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin ‘savaş iddialarını’ gündeme taşıyarak, Moskova’ya karşı koordineli enformasyon saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Bakanlık, açıklamasında “Batılı ülkelerin yetkilileri ve medyası, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlattılar” dedi.

Kremlin: Putin ve Biden telefon görüşmesi yapacak

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden arasında 12 Şubat akşamı için telefon görüşmesinin planlandığını duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanı: Ukrayna’ya saldırmayacakları yönündeki güvenceleri duyduk

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Sullivan’ın açıklamasından saatler önce Moskova’da görüştüğü Rusyalı mevkidaşı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un Ukrayna’ya saldırı planlanmadığı konusunda güvence verdiğini açıklamıştı.

Wallace, “Sayın Şoygu ve sayın Gerasimov tarafından verilen, Ukrayna’ya saldırmayacakları yönündeki güvenceleri duyduk ve Rusya’nın taşıdığı endişelerin çözümü için diyalog çağrısı yaptık” demişti.

12 ülke Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarına ayrılma çağrısı yaptı

ABD, İngiltere, Hollanda, Japonya, G.Kore, İsrail, Karadağ, Norveç, Letonya, Estonya, K.Makedonya, Finlandiya vatandaşlarını Ukrayna’dan ayrılmaya çağırdı.

AB, diplomatik misyonlarında birincil önceliği olmayan personeline Ukrayna’dan ayrılma izni verdi.

- Advertisment -