Ana SayfaHaberlerDünyaRusya Dışişleri’nden ‘tarihte bugün’ paylaşımı: Sofya’yı Osmanlı zulmünden kurtardık

Rusya Dışişleri’nden ‘tarihte bugün’ paylaşımı: Sofya’yı Osmanlı zulmünden kurtardık

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmî sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 4 Ocak’ın 1878’de Rus Çarlığı askerlerinin Sofya’ya girdiği ve Sofya’da Osmanlı egemenliğini sona erdirdiği gün olduğunu hatırlattı.

Dışişleri, Sofya’da Osmanlı egemenliğinin bitişini “1878’de Rus-Türk savaşı sırasında Rus birlikleri Bulgaristan başkentini Osmanlı İmparatorluğu’nun zulmünden kurtardı. Sofya sakinleri Rusları coşkuyla karşıladı” mesajıyla paylaştı.

Paylaşımda, Sofya halkının Rusya askerlerini sevinçle karşıladığını temsil eden bir resim de yer aldı.

Paylaşımda, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Facebook sayfasına yönlendiren linkte, “Osmanlı işgali altında bulunan Bulgaristan’ın Rus Ordusu tarafından özgürleştirildiği” ve “Sofya’nın kurtuluşunun Rus Ordusu’na Konstantinopolis’in yolunu açtığı” şöyle anlatıldı:

“1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında, Kasım 1877’nin sonlarında Plevne yakınlarındaki muharebeyi kazanan Rus Ordusu, Osmanlı Devleti’nin işgalinde bulunan Bulgaristan’ı özgürleştirme yolunda rotayı belirledi.

“Sofya’nın kurtuluşu, Rus Ordusu için Konstantinopolis’in yolunu açtı ve Rusya için muzaffer bir barış anlaşması olan San Stefano Antlaşması’nın imzalanmasını yaklaştırdı.”

https://www.facebook.com/MIDRussia/posts/4110077425758334

- Advertisment -