Ana SayfaHaberlerRusya el yükseltiyor: Donetsk ve Luhanks’ta referandum, teslim olan askerlere 10 yıla...

Rusya el yükseltiyor: Donetsk ve Luhanks’ta referandum, teslim olan askerlere 10 yıla kadar hapis düzenlemesi

Rusya yasama meclisi Duma, dün (19 Eylül) teslim olan Rus askerleri için öngörülen hapis cezasını 10 yıla çıkardı, yasaya seferberlik ve sıkı yönetim kavramlarını ekledi. Donetsk, Luhansk ve Kherson’da bu hafta sonu Rusya’ya katılım referandumu düzenleneceğini açıkladı.

Ukrayna’nın Eylül başından bu yana karşı saldırı ile işgal edilen bazı bölge ve kentleri kurtarması üzerine Rusya’da bazı yasa değişiklikleri yapıldı. Rus yasama organı Duma’da düşman ordusuna teslim olan Rus askerleri için öngörülen hapis cezası 10 yıla çıkarıldı, savaş sırasında yağma yapan askerler için öngörülen hapis cezası ise 15 yıl olarak düzenlendi.

Rus yasa koyucular ayrıca, seferberlik ve sıkı yönetim dönemlerinde görevden ayrılma suçlarını da özel olarak düzenledi; seferberlik, sıkı yönetim gibi kavramlar askerlere uygulanacak özel ceza hukuku hükümlerinde açıkça zikredilmiş oldu.

Rus işgali altındaki Kherson, Donetsk ve Luhanks bölgelerinde Rusya’ya katılım konusunda referandum düzenlenmesine yönelik çağrılar yönetim organları tarafından olumlu karşılandı. Donetsk, Luhansk ve Kherson bu hafta sonu Rusya’ya katılım referandumu düzenliyor.  

- Advertisment -