Ana SayfaHaberlerKyiv Belediye Başkanı: Kyiv tamamen kuşatıldı sivilleri tahliye etmek imkansız

Kyiv Belediye Başkanı: Kyiv tamamen kuşatıldı sivilleri tahliye etmek imkansız

Kiev Belediye Başkanı şehrin tamamen kuşatıldığını ve sivillerin tahliyesine olanak kalmadığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ilk kez Rusya'nın kayıpları olduğunu kabul etti. Bakanlık açıklamasında kayıplarla ilgili bir sayı açıklanmadı. Kremlin'de askeri yetkilerle toplantı yapan Putin, Savunma Bakanlığı'na nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, "Putin'in tehdit uydurma alışkınlığının bir parçası" dedi. Diğer yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra Ukrayna'nın Belarus'un Gomel bölgesindeki sınırda müzakereleri başlatmayı kabul ettiği açıklandı.

Kyiv Belediye Başkanı Vitali Kliçko, AP muhabirinin sivillerin tahliye edilip edilmeyeceğini sorması üzerine “Bunu yapamayız, çünkü tüm yollar kapatıldı. Şu anda etrafımız çevrili” yanıtını verdi.

Kiev’in kuzeybatısında Rusya askeri konvoyları

Maxar uydu görüntülerine göre Kiev’in 40 mil kuzey batısında yüzlerce araçtan oluşan Rus askeri konvoyları bekliyor.

Rusya’dan ilk: Kayıplarımız var

RIA Novosti’nin haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da düzenlenen operasyonda Rus ordusunda ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi:

“Rus askeri personeli, özel bir askeri operasyonun muharebe görevlerini yerine getirirken cesaret ve kahramanlık gösteriyor. Maalesef şehit ve yaralı yoldaşlarımız var.”

Bakanlık kayıplarla ilgili herhangi bir sayı açıklamadı.

Zelensky: “Ukrayna-Belarus sınırında görüşme için uzlaştık

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, “Ukrayna heyetinin, Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat ırmağı bölgesinde Rus heyetiyle ön koşulsuz olarak görüşmesi konusunda anlaştık” açıklamasını yaptı.

Zelensky, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşme hakkında bilgi vererek, Lukaşenko’nun Belarus’ta Ukrayna heyetinin güvenliğine ilişkin garanti verdiğini söyledi. Zelensky, “Lukaşenko, Ukrayna heyetinin seyahat, müzakere ve dönüşleri esnasında Belarus topraklarındaki bütün uçak, helikopter ve roketlerin yerde kalması konusunda sorumluluğu üstlendi” diye konuştu.

Putin nükleer caydırıcı güçlerini alarma geçirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri yetkilerle Kremlin’de toplantı yaptı. Batı’nın yaptırımlarına “gayrimeşru” diyen Putin, Savunma Bakanlığı’na nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdi.

Rusya Cuma gününden beri eteklerine geldiği Kiev’in merkezine giremiyor

Rusya kuvvetleri, Kiev’in eteklerindeki Obolon’a Cuma günü (25 Şubat) ulaştı, ancak şimdiye kadar başkentin merkezine ilerlemedi. Analistlere göre, Rusya birlikleri Dinyeper nehri boyunca Kiev’in doğusuna giden dar bir yolu kontrol ediyor.

Rusya ordusu başkent Kiev’e saldırmaya devam ediyor, hava saldırılarını haber veren sirenler duyuluyor. Kentte kalanlar geceyi sığınaklarda geçiriyor.

Binlerce Ukraynalı Polonya, Macaristan, Romanya ve Moldova gibi komşu ülkelere sığınırken, Ukrayna’da kalan siviller silahlanıp molotof kokteylleri hazırlıyor.

Ukrayna makamları, Kiev’deki sivil halka savunmaya yardımcı olabilecekleri yönergeler yayımlıyor.

Kiev’in dışındaki Vasylkiv’te bir benzin deposu vuruldu. Başkent yetkilileri evlerinde kalan halka, yanan deponun zehirli duman yaydığını ve pencerelerini sıkıca kapatmaları uyarısında bulundu.

Kiev yakınlarındaki İrpen’de de çatışmalar sürüyor.

Doğu: Rusya, Harkiv’e girdi ama geri püskürtüldü

Doğuda Rus birlikleri, ülkenin ikinci büyük kenti Harkiv’e girdi ama şiddetli çarpışmalardan sonra Ukrayna ordusu tekrar kente hakim oldu.

Rusya askerlerinin girdiği Harkiv’da sokak çatışmaları yaşandı. Sosyal medyada dolaşan ve Harkiv’de çekildiği belirtilen görüntülerde, bazı Rus askeri araçlarının yandığı görülüyor.

Harkiv bölgesel yönetiminin başkanı Oleg Sinegubov, Rusya askerlerinin şehre girmesinden sonra vatandaşlara şu çağrıyı yapmıştı:

“Sığınaklardan çıkmayın. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düşmanı saf dışı ediyor. Sivillerden sokağa çıkmamaları rica olunur.”

Doğuda Sumi şehri çevresinde de çatışmalar sürüyor.

Sumi şehri valisi Dmitry Zhivitsky, Rus saldırısı sonucunda, aralarında 7 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 Ukraynalının Okhtyrka’nın kuzeydoğusunda öldüğünü duyurdu. Bildirilen hedefler arasında bir anaokulu ve bir yetimhane var.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Sumi’de yaşananlarla ilgili açıklamasında, Ukrayna’da “savaş suçları” işlendiğini iddia etti ve olayla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Ukrayna’nın güneyinde küçük bir kent olan Nova Kahovka, Rusya’nın kontrolüne geçti. Kent Kırım yarımadasını su kanallarıyla besleyen Dinyeper Nehri üzerinde bulunuyor.

Ukrayna makamları, ülkenin güneyindeki Rusya saldırganlığının azaldığını açıkladılar.

Ayrıca sabah saatlerinde ülkenin batısındaki Rivne ve kuzeybatısındaki Lutsk şehirleri için de hava saldırısı uyarısı yapıldı. Ukrayna makamları Kiev’in batısında Ukrayna egemenliğinin tam olarak sürdüğünü açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: “Putin’in tehdit uydurma alışkınlığının bir parçası”

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinin nükleer caydırıcı güçlerini yüksek alarm durumuna geçirme kararının, “var olmayan tehditler üretme huyunun/alışkanlığının bir parçası” olduğunu söyledi.

ABC’de “Bu Hafta” sunucusu George Stephanopoulos’a konuşan Psaki, “Bu, gerçekten de, çatışmanın seyri boyunca Başkan Putin’den gördüğümüz ve daha fazla saldırganlığı haklı çıkarmak için var olmayan tehditler üreten alışkanlık. Dünya kamuoyu ve Amerikan halkı buna bu açıdan bakmalı” dedi.

Müzakere için ilk adım

Ukrayna, Belarus’un Gomel kentinde Belaruslu bir heyetle müzakere etmeyi kabul etti. Karar, Zelensky’nin Lukashenko ile bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra geldi.

Ukraynalı bir yetkili konuya ilişkin olarak “Müzakereler Gomel bölgesindeki sınırda yapılacak. Belarus’un savaşa katılmasını engellemeyi amaçlıyor” dedi.

- Advertisment -